RUANDA – OPTIMISTIČKA VIZIJA AFRIKE: Iznenađenje ispod ekvatora

U svesti (i na savesti) čovečanstva zbog genocida iz 1994., kada je za sto dana ubijeno milion ljudi, Ruanda je danas afrička oaza reda, urednosti, mira – i sve privlačnija turistička destinacija

Kigali, prestonica Ruande, jedno je od najčistijih mesta u Africi

Tutsi i Hutu, dva zavađena plemena i genocid nad manjinskim plemenom iz 1994., kada je za sto dana ubijeno oko milion muškaraca, žena i dece – prva su pomisao kad se pomene Ruanda, po teritoriji jedna od najmanjih afričkih država (nešto je veća od Vojvodine), smeštena odmah ispod ekvatora, između dva velika (Kongo i Tanzanija) i dva manja suseda (Uganda i Burundi).

Etnička trauma iz tamošnjih 1990-ih ima sličnosti sa balkanskom iz istog perioda samo po tome što je bila povod za osnivanje međunarodnog krivičnog suda za zločine protiv humanosti. Dok je balkanski, ne sasvim dovršenog posla, zvanično raspušten poslednjeg dana decembra prošle godine, ruandski, koji je stolovao u Aruši, u komšijskoj Tanzaniji, zatvoren je dve godine ranije.

Od male afričke zemlje bez izlaza na more, sa traumatičnom istorijom, ne bi se očekivalo da bude oaza mira, društvenog reda, političke stabilnosti i svetlih ekonomskih perspektiva – a današnja Ruanda je upravo to: jedna optimistička vizija Afrike. I dalje je, doduše, jedna od najsiromašnijih: dohodak po glavi stanovnika je tek nešto preko hiljadu dolara, dve trećine od 12 miliona stanovnika živi od onoga što ubere sa svojih njiva i onoga što dobiju od krava, koza i svinja (98 odsto nacije je hrišćanske veroispovesti), ali to je istovremeno i zemlja koja uveliko radi na ostvarivanju svog strateškog cilja da postane visokotehnološko čvorište Afrike, da već 2020. postane „zemlja srednje klase“, da svoj razvoj u maksimalnoj meri zasniva na „ekonomiji znanja“ – i da postane jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija kontinenta.

Ruanda je od 2000. do 2014. rasla po stopi od 12 odsto, a u poslednje tri godine to je svedeno na oko osam odsto. Niska osnovica od koje se krenulo jedno je od objašnjenja za ovu impresivnu dinamiku, ali nije jedino.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISKOSA GLEDANO: Ko se boji cene benzina
  • TV SLIKE I PRILIKE: Razmislite pre nego što pozovete – halo, televizija!?
  • VEZA SA NAJZNAČAJNIJIM MEĐUNARODNIM MREŽAMA I DATA CENTRIMA U EVROPI Telenor data centar – bezbedno i pouzdano poslovanje
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (3): Razmišljajte o velikom, počnite od malog, rastite brzo
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2018.
Podelite ovaj tekst: