NEMANJA NENADIĆ: Državni revizor mora da kontroliše tajne javne nabavke

Neke nabavke moraju biti tajne, ukoliko postupak može da otkrije važne informacije iz oblasti bezbednosti. Nabavka škoda nije bio takav slučaj. Mi smo zato i predložili kao meru za dopunu zakona da skupštinski odbor i DRI obavezno vrše kontrolu ovih nabavki i da se o svakom slučaju takve nabavke, gde je bila u potpunosti isključena javnost, sačini poseban izveštaj koji bi mogao da bude razmatran

Nemanja Nenadić

Izmene, odnosno novi zakon o javnim nabavkama, odavno se pripremaju. A morale su da budu gotove i usvojene još do kraja prethodne godine, na osnovu Akcionog plana za poglavlje 23, ali se do tog vremena nije pojavio ni nacrt, podseća Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija. Ipak, iako su iz Ministarstva finansija najavili nedavno da je gotov nacrt ovog propisa, javnost ga još nije videla.

• Da li Vas je neko tim povodom kontaktirao?

– Imajući u vidu da je jedan od razloga za izmenu zakona – borba protiv korupcije, bilo bi logično da smo na neki način bili uključeni u proces pripreme, ali do sada nije bilo takvih poziva. Nadam se da se neće ponoviti priča iz leta 2015. godine, kada je usvojen niz veoma važnih izmena a da prethodno nije uopšte bilo javne rasprave.

• U kom pravcu će ići nove izmene zakona?

– Izmene zakona će svakako biti na tragu nove direktive EU, što je dobro. Međutim, to je ujedno i glavna opasnost – da stvari koje treba popravljati u našem pravnom okviru, a koje nisu predmet uređivanja EU zakonodavaca, budu u potpunosti zanemarene.

Takođe, mi smo dobijali iz vlasti tokom prethodnih meseci neke veoma čudne izjave. Na primer, premijerka je u kontekstu javnih nabavki i izmena zakona govorila o firmama koje obaraju tendere kao o problemu koji primarno treba rešiti. U stvari, da bi tender bio oboren, u njemu mora da postoji nešto nezakonito. Ne treba zato napadati firme koje pomažu da se uoči kršenje zakona, naprotiv, treba ih u tome ohrabriti, a državni organi kao naručioci treba da obezbede da se zakon poštuje, kroz nadzor i obuke.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISKOSA GLEDANO: Ko se boji cene benzina
  • TV SLIKE I PRILIKE: Razmislite pre nego što pozovete – halo, televizija!?
  • VEZA SA NAJZNAČAJNIJIM MEĐUNARODNIM MREŽAMA I DATA CENTRIMA U EVROPI Telenor data centar – bezbedno i pouzdano poslovanje
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (3): Razmišljajte o velikom, počnite od malog, rastite brzo
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2018.
Podelite ovaj tekst: