POSLOVNA SAZNANJA: Kako najlakše upropastiti perspektivnog menadžera

Baš ovih dana listam neke knjige i gotovo sve su na temu kako unaprediti menadžere i lidere, kako im pomoći da postanu bolja verzija sebe.

Piše: Stella Karl Ćosić

Iskreno, nisam još naišla na knjigu koja govori o tome kako da ne upropastimo potencijalno dobrog menadžera. Stvarno mislim da bi bilo potrebno da je neko napiše i ukaže na opasnosti koje mogu, iz nehata, upropastiti dobrog menadžera ili menadžerku. U daljem tekstu koristiću termin menadžer za oba pola.

Pod upropašćavanjem perspektivnog menadžera mislim na one situacije kada osoba koja je bila procenjena kao veliki potencijal ne uspe da odgovori na očekivanja i zadatke koji su joj povereni. Često se u takvim situacijama smatra da je do same osobe i njenih kompetencija pa se traži nova osoba za funkciju, a retko kad se neko zapita zašto se to desilo nekom ko je bio već ranije uspešan i perspektivan i delovao kao idealan kandidat za datu poziciju.

Dešava se nekada da dođe do greške u proceni pa da menadžer stvarno ne bude adekvatan izbor za poziciju. Ipak, ova priča odnosi se na situacije kada je menadžer bio odličan, ali su ga okolnosti upropastile.

Dok ne dođe knjiga, evo par okolnosti koje sam primetila u praksi:

1. Čekanje na zvanično postavljenje

Neke kompanije prave tranziciju tako što menadžera koji je na odlasku menjaju dok je još tu, tako što novog kandidata koji treba da preuzme funkciju postave privremeno na funkciju zamenika odlazećeg menadžera. Često se ova tranzicija ne iskomunicira dobro i precizno ni zaposlenima, a ni odlazećem i dolazećem menadžeru i svi su pomalo zbunjeni.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ISKOSA GLEDANO: Ko se boji cene benzina
  • TV SLIKE I PRILIKE: Razmislite pre nego što pozovete – halo, televizija!?
  • VEZA SA NAJZNAČAJNIJIM MEĐUNARODNIM MREŽAMA I DATA CENTRIMA U EVROPI Telenor data centar – bezbedno i pouzdano poslovanje
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (3): Razmišljajte o velikom, počnite od malog, rastite brzo
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2018.
Podelite ovaj tekst: