KORPORATIVNI SKANDAL U JAPANU: Ko je smestio Karlosu Gonu

Najmoćniji menadžer u automobilskoj industriji – prvi čovek alijanse Renoa, Nisana i Micubišija – uhapšen je zbog sumnji da je napravio ozbiljne poreske prekršaje, ali je u pozadini nešto mnogo veće

Karlos Gon

Kada je korporativni avion kompanije Nisan 19. novembra uveče sleteo na aerodrom Haneda u Tokiju, njegov putnik nije slutio da je na pisti već bio postrojen specijalni odbor za doček.

Karlos Gon, najuspešniji strani biznismen u Japanu, čiji je lik ovekovečen i u popularnim „manga“ stripovima, najmoćniji menadžer u svetskoj automobilskoj industriji, čelnik čak tri kompanije – Renoa, Nisana i Micubišija – te večeri je rezervisao mesto u elitnom tokijskom restoranu, gde je bio čest gost, ali je umesto toga dobio skromni obrok u ćeliji istražnog zatvora u severnom delu japanske prestonice.

Bio je to šokantni obrt u karijeri čoveka koji je u svetu velikog biznisa i finansija imao status rok zvezde, koji se rutinski družio sa predsednicima, premijerima i krunisanim glavama, harizmatične ličnosti industrije koja je uzdizana u nebesa i na kraju, menadžera koji je upravljao tročlanom grupacijom koja je prošle godine proizvela najviše automobila na svetu, 10,6 miliona, u 122 fabrike sa 450.000 zaposlenih.

Protiv njega nije odmah podignuta optužnica, ali je hapšenje obrazloženo sumnjom da je napravio „ozbiljne poreske prekršaje“, jer fiskalnim vlastima Japana nije tokom poslednjih pet godina prijavljivao sve svoje prihode, dok je, sa druge strane, dobra kompanije koristio za lične svrhe. O tome je, prema japanskim i svetskim medijima, vođena višemesečna tajna istraga, posle dojave jednog „zviždača“ iz Nisana.

Prema istim izvorima, već je regrutovan jedan svedok saradnik, a s obzirom na praksu japanskog pravosuđa da se optužnice ne podižu ako tužioci nisu apsolutno uvereni da će presuda biti osuđujuća, 64-godišnji Gon bi u zatvoru mogao da provede i do deset godina. Osim ako se u ovaj slučaj ne umešaju „viši interesi“ političkih odnosa i ekonomskih veza Japana i Francuske.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja neg
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: