PREDRAG MILENOVIĆ: Stvarne potrebe privrede i dalje u našem fokusu

Rast kredita privredi nastavio je da ubrzava u drugom kvartalu 2018, pa su plasmani, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, uvećani preko pet odsto, a novoodobreni krediti su porasli za gotovo 15 odsto u odnosu na prvi kvartal. Posebno je značajno što je ostvaren rast investicionih kredita. To ukazuje na povećanje obima privatnih ulaganja

Predrag Milenović

Konsolidacija je prirodan tržišni proces i neminovan korak u daljem razvoju domaćeg bankarskog sektora koji će dodatno podstaći konkurenciju i u krajnjoj instanci unaprediti kvalitet proizvoda i usluga koje banke nude svojim klijentima. Smatram da će ovaj proces dodatno ubrzati digitalizacija kao apsolutni prioritet i neminovnost savremenog bankarskog poslovanja. Neki učesnici na tržištu jednostavno neće biti spremni na promenu tradicionalnog poslovnog modela i obimna ulaganja koje zahteva digitalna transformacija, kaže u razgovoru za Magazin Biznis Predrag Milenović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa privredom Banke Inteza.

• Prethodnih godina došlo je do najavljivane konsolidacije srpskog bankarskog sektora. Očekuju nas nove akvizicije i prodaje velikih banaka. Koliko će u takvom okruženju biti teško Banci Inteza da zadrži poziciju broj jedan banke u Srbiji i u čemu je njena prednost?

– Ključnu prednost Banke Inteza u novom okruženju vidimo upravo u prelasku na digitalni operativni model i spremnosti da se menjamo u skladu sa tržišnim okolnostima i tehnološkim napretkom. Takođe, imajući na umu poboljšanje ukupnog iskustva klijenata u interakciji sa bankom, u planu nam je kontinuirano ulaganje u rešenja koja bi doprinela unapređenju informacione platforme kao glavnog preduslova za nastavak digitalizacije procesa i proizvoda.

• Šta su aktuelni trendovi kada je reč o kreditiranju privrede?

– Pozitivna kretanja u pogledu oporavka kreditne aktivnosti u sektoru privrede nastavljena su ove godine, što šalje ohrabrujuću poruku da smo ušli u zonu stabilnog ekonomskog rasta. Razloge za ovo treba potražiti, pre svega, u rastu privredne aktivnosti i poboljšanju tržišta rada, podržanih smanjenjem kamatnih stopa na kreditne proizvode.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • ZNAČAJ UPOTREBE MASOVNIH PODATAKA BIG DATA: Digitalno rešenje za poslovanje budućnosti – Vip Mobility Insights
  • ŠTA DONOSI NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Ukida se postupak javne nabavke male vrednosti
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Stanje i perspektive srpskog finansijskog tržišta
  • ANN-KATHRIN HENTSCHEL, VOĐA PROJEKTA NEMAČKE RAZVOJNE SARADNJE „REFORMA SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA“: Kako je i zašto Nemačka pomogla Srbiji u dualnom obrazovanju
  • ISKOSA GLEDANO: Novinarstvo iz obdaništa
  • TV SLIKE I PRILIKE: Sve ima svoj kraj i novi početak
  • EKSPERTI KOMPANIJE KASPERSKY LAB UPOZORAVAJU: Sajber napadi postaju još opasniji u 2019. godini
  • POSLOVNA SAZNANJA: Da godina Nova, bude bolja nego ova
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2019.
Podelite ovaj tekst: