SAŠA RADULOVIĆ, MINISTAR PRIVREDE: Ključna mera za privredu je smanjenje nameta na rad

Poreska reforma je, po mom dubokom uverenju, najvažnija stvar koju moramo da uradimo za brz oporavak privrede. Dakle, neophodno je – smanjenje nameta na rad. Nažalost, tu meru koju je predlagalo Ministarstvo privrede Vlada nije usvojila, ali ja sam uporan čovek, nastaviću da insistiram

Saša Radulović

Saša Radulović

Saša Radulović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije, kaže da se nada da će, uprkos protivljenju sindikata, Zakon o radu proći kroz skupštinsku proceduru i da će biti usvojen početkom sledeće godine. Isto tako smatra da će, u okviru poreske politike, biti smanjeni nameti na rad, uprkos tome što mu taj predlog u startu nije prihvaćen, pre tri meseca. „Ja sam uporan čovek, nastaviću da insistiram…“, kaže ministar Radulović u razgovoru za Magazin Biznis. On ponavlja svoju konstataciju, sa kojom je naša javnost dobro upoznata, da je u prošlih deset godina vođena katastrofalna ekonomska politika.

– Meni neće biti potrebno deset godina. Ili ćemo napraviti ove promene u 2014. godini i one će dati pozitivan efekat, ili ja neću biti ministar, pošto programi i mere koje predlažemo ne daju rezultate – kaže ministar Radulović, objašnjavajući za naš magazin kakvu ekonomsku politiku namerava da vodi, kako se oseća kao nestranačka ličnost u Vladi i zašto su reforme neophodne.

• Šta ste uradili za prvih 100 dana?

– Najvažnije je, svakako, što smo pokrenuli postupak izrade ličnih karata za sva preduzeća u restrukturisanju, takođe i za javna preduzeća, da konačno utvrdimo kakvom imovinom raspolažemo, koje su obaveze tih preduzeća… Taj projekat je jako važan jer je preduslov za sprovođenje restrukturisanja što moramo da uradimo u 2014. godini. U prvih 100 dana radili smo i na četiri zakonska predloga: dva su iz Ministarstva privrede – novi Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju, prošli smo kroz javnu raspravu i oni u decembru ulaze u Skupštinu. Zatim, radili smo na Zakonu o planiranju i izgradnji, zajedno sa Ministarstvom građevine i na Zakonu o radu sa resornim ministarstvom. To nam je ključni deo regulatorne reforme. Analizirali smo i rad agencija – Agencije za privatizaciju, Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, Fonda za razvoj, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, SIEPA-e. Nakon opsežne analize utvrdili smo koje agencije rade dobro svoj posao, koje imaju probleme, preduzeli smo mere da se ti problemi saniraju, napravili smo novu sistematizaciju radnih mesta, odlučili da se SIEPA ugasi, ali ne i funkcija privlačenja stranih investitora. To može mnogo jeftinije da se radi.

Uveli smo potpunu transparentnost trošenja novca poreskih obveznika unutar Ministarstva privrede i svih agencija koje su u nadležnosti ministarstva, tako da na sajtu redovno objavljujemo gde se troši svaki dinar iz ministarstva.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LOKALNE SAMOUPRAVE – NAJPOUZDANIJI GENERATORI NACIONALNOG RAZVOJA: Efikasna administracija dovodi investitore
  • REGIONALNI LIDER MLEKARSKE INDUSTRIJE: Imlek proslavio 60. rođendan
  • REZULTATI GODIŠNJEG ISTRAŽIVANJA MASTERINDEX: Srbi uživaju u kupovini na internetu
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI STUDIJE O DOPRINOSU BANKARSKOG SEKTORA: Banke su stabilan partner državi, privredi i društvu
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • HIPOTERMOMINERALNE VODE – GLAVNA PREDNOST TERMI MARIBOR: Habakuk – medicinski i wellness centar regiona
  • OTVORENA ZIMSKA SEZONA NA KOPAONIKU 2013/2014.: Prvog vikenda u decembru – 15.000 gostiju
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (4): Ravnoteža između poslovnog i privatnog života
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (10): Šta je neophodno za donošenje dobrih odluka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2014.
Podelite ovaj tekst: