SIMONE BALDASARI, EVROPSKA KOMISIJA: Preduzetništvo je mogući izlaz iz nezaposlenosti

Za mnoge mlade ljude koji ne mogu da pronađu posao potencijalno rešenje jeste da započnu sopstveni biznis. Ipak, da bi to bilo moguće, moramo mladima pružiti podršku da steknu veštine neophodne za pokretanje i vođenje posla, kroz obuku, mentoring i početno finansiranje

Simone Baldasari

Simone Baldasari

Nezaposlenost mladih je veliki evropski problem i nalazi se visoko na listi naših prioriteta. Evropska komisija radi na njegovom rešavanju uz pomoć nekoliko instrumenata, poput programa „Youth Guarantee“ koji mladima do 25 godina garantuje da će u roku od četiri meseca nakon završetka formalnog obrazovanja dobiti ponudu za posao, praksu, obuku ili nastavak školovanja. Takođe, koriste se i evropski strukturalni fondovi. Ali, nezaposlenost mladih mora najpre da se rešava na nacionalnom i lokalnom nivou, dok Evropska unija može da podrži ceo proces. Iako je situacija različita i pojedine države su više pogođene ovim problemom, posebno na jugu Evrope, nezaposlenost mladih jeste opšte pitanje celog kontinenta, a preduzetništvo je jedan od mogućih odgovora na ovaj izazov.

Ovako Simone Baldasari (Simone Baldassarri), koji je u Direktoratu za preduzetništvo i industriju Evropske komisije (DG Enterprise and Industry) zadužen za edukaciju za preduzetništvo, vidi aktuelni problem nezaposlenosti, posebno među mladima. On je na 10. obrazovnom samitu kompanije Intel, održanom u Varšavi 5. i 6. novembra, govorio o obrazovanju preduzetnika iz perspektive Evropske unije. U ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis naš sagovornik kaže da je Evropska komisija veoma fokusirana na aktivnosti u vezi sa preduzetništvom i da je tim povodom u januaru ove godine usvojen i akcioni plan Preduzetništvo 2020 (Entrepreneurship 2020 Action Plan).

– Dva su glavna razloga zbog čega je preduzetništvo tako važno – ne samo za pokretanje novih kompanija i ekonomski rast, već i za zapošljavanje. Za mnoge mlade ljude koji ne mogu da pronađu posao potencijalno rešenje jeste da započnu sopstveni biznis. Dakle, preduzetništvo je mogući izlaz iz nezaposlenosti. Ali ipak, da bi to bilo moguće moramo mladima pružiti podršku i omogućiti im da steknu veštine neophodne za pokretanje i vođenje posla, kroz obuku, mentoring i početno finansiranje – navodi Baldasari.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • SRPSKA ASOCIJACIJA MENADŽERA U BORBI PROTIV SIVE EKONOMIJE: Država godišnje gubi 300 miliona evra
  • FAKULTET ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I ADMINISTRACIJU (FEFA) OBELEŽIO JUBILEJ: Deset uspešnih generacija FEFA
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • NOVI PROJEKAT BANKE INTEZA ZA PODSTICAJ AGRARA: Pobednici konkursa ”Inteza farmer 2013”
  • POŽAREVAČKA KOMPANIJA OBARA REKORDE: Još deset miliona evra investicija u Bambi
  • SAVET STRANIH INVESTITORA PREDSTAVIO JOŠ JEDNU “BELU KNJIGU”: Potrebne su brže i bolje reforme
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (3): Ljudi su najveće bogatstvo kompanija
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (9): Dobar finansijski plan je ključ uspeha
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2013.
Podelite ovaj tekst: