ЗАШТО КАСНИ ИЗГРАДЊА КАРГО ЦЕНТРА НА НИШКОМ АЕРОДРОМУ

Аустријанци по други пут променили одлуку о начину и динамици изградње, па уместо фазно, намеравају да граде одједном

kargo-centarПажљиви читалац ће се, можда, присетити да смо у јесен 2008. године писали о намери аустријске компаније „Ајмакс“ да изгради карго центар на нишком аеродрому „Константин Велики“ који је најављен као центар привредног развоја југа Србије. Према тим најавама, изградња је требало да почне у пролеће 2009. године и да траје шест до седам година, а то значи да је до сада требало да буде на половини пута. Међутим, изградња још није почела, али се од пројекта није одустало.

Идеја о изградњи карго центра родила се 2008. године у време када је градоначелник Ниша био Смиљко Костић. Уговор о реализацији пројекта потписали су тадашњи директор нишке ваздушне луке Радисав Радојковић и генерални директор „Ајмакса“ Михаел Милер. Том чину присуствовали су и Оливер Дулић, тадашњи министар за животну средину и просторно планирање, и Небојша Глишић, аутор идејног пројекта.

Влада Смиљка Костића је пројекат карго центра оставила у аманет наредној власти, са магистром Милошем Симоновићем на челу, а овај га је пренео у задатак недавно изабраном градоначелнику доктору Зорану Перишићу. Да је пројекат актуелан говори чињеница да је Градско веће Ниша марта ове године усвојило предлог елабората о уступању земљишта „Ајмаксу“ у зони аеродрома „Константин Велики“, али због предизборних активности које су биле у пуном јеку, тај предлог није доспео на дневни ред Скупштине града. Недавно, тачније 6. августа, уследио је нови моменат у реализацији пројекта – „Ајмакс“ се обратио градоначелнику Зорану Перишићу новим писмом о намерама којим тражи далеко већу површину него што је било првобитно планирано – чак 26,4 хектара, па су већници одлучили да се направи нови елаборат о оправданости давања земљишта у закуп без накнаде и тај посао је поверен Канцеларији за локални економски развој – КЛЕР.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: