„Сомборске шнајдерке“ кроје боље дане

Жене жртве насиља су вишеструко маргинализоване. Удружење „Сoмборске шнајдерке“ помаже им да изуче основе кројачког заната и добију шансу да се економски осамостале. Њихови производи су се појавили на тржишту и нуде ковид маске, постељину, спаваћице…

Тамара Рудић

Странице црних хроника у новинама пуне су тужних прича о женама жртвама породичног насиља. Прича из Сомбора говори да може и да им се помогне. У том граду од јула прошле године ради Удружење жена „Сомборске шнајдерке“. Жене које су спремне за излазак из Сигурне куће пролазе обуку која траје две до три седмице. За то време већина успева да савлада основе кројачког заната, што је довољно да се оне укључе у програме које Удружење има и почну да привређују. У Удружењу кажу да су се за кројачки занат одлучили јер је у текстилној индустрији увек радило највише жена. Полазнице које прођу њихову обуку могу лако касније да стекну нова знања и запосле се у фабрикама конфекције. То је добар пут за излазак из зачараног круга насиља јер код нас 60 одсто жртава нема занимање, а често чак ни завршену основну школу. Обуку је до сада прошло 15 жена, за Удружење ради пет, а две су на обуци. Раде од кућа и поред шивења за Удружење баве се ситним преправкама. “Шнајдерке” имају подршку хуманитарних организација. Стране компаније из Немачке и Италије, које послују код нас, такође су помогле.

Асортиман производа које шију расте из дана у дан. Ту су заштитне маске, постељина, зембиљи за шопинг, кецеље, рукавице за врело посуђе, лутке. Однедавно могу да се похвале и новим производом – огртачем и спаваћицом под називом „Амелија фам“. Планирају да шију и дечију конфекцију. Желе да оснаже овај бизнис и да направе мрежу шнајдерских удружења која би се проширила на целу Србију. Тако би помагали женама жртвама насиља у другим деловима земље да побољшају економски положај. Наравно, помоћи никад доста. У Удружењу сматрају да би доношење закона о социјалном предузетништву помогло да се посао развија лакше и брже.

О томе како је све почело, др Тамара Рудић, оснивач Удружења и доктор комуниколошких наука, каже са Економетар.

– Почеле смо скромно, такорећи, ни од чега. Тачније, за време ванредног стања покренуле смо акцију “Сигурна кућа срцем за своје суграђане“ и почеле да шијемо противепидемиолошке маске. То су радиле жене које су тада биле у Сигурној кући. Те прве производе поклањале смо здравственим радницима, центрима за социјални рад, угроженим породицама, припадницима војске и полиције. У тим првим корацима помогао је град Сомбор и мањи донатори који су обезбедили материјал.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ИЗЛОЖБА ТРАЈНЕ ВРЕДНОСТИ – ЗБИРКА УМЕТНИЧКИХ ДЕЛА ДДОР ОСИГУРАЊА: Брига о културном наслеђу
  • BALKAN TEXTILE FAIR 2021. У БЕОГРАДУ: Joш jeдaн прojeкaт дoбрe сaрaдњe Србиje и Турскe
  • КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ПОТЕНЦИЈАЛИМА СРПСКЕ: Милијарду евра инвестиција Србије у Републику Српску
  • Следећи број Економетра излази 2. новембра 2021.
Podelite ovaj tekst: