STANKA PEJANOVIĆ, MERKATOR S: U sivoj zoni trgovine je oko 600 miliona evra

Ukoliko imate trgovinu sa jednim zaposlenim onda tu nešto nije u redu, jer je nemoguće da jedna osoba radi sedam dana u nedelji, u dve smene. Ukoliko država stvarno želi da se obračuna sa sivom ekonomijom ima kapaciteta da to i uradi. Verujem da je vreme za to došlo

Stanka Pejanović

Stanka Pejanović

Za trgovinske lance u regionu, nedavnim spajanjem Merkatora sa Agrokorom, nastaje novo doba. Ali, o značaju te vlasničke transformacije sa direktorkom Merkator S-a i članicom Uprave za operativno područje Merkator trgovine jugoistočne Evrope, ovoga puta nije bilo reči, već o stanju na tržištu u trenutku donošenja seta reformskih zakona u Srbiji.

• S obzirom na to da zapošljavate skoro 5.000 radnika u Srbiji, kako komentarišete predloge izmena Zakona o radu, da li su oni u skladu sa evropskom praksom i položajem koje radnik ima u okviru Evropske unije?

– Naš put ka EU je nesporan, pa su i standardi predloženi u Zakonu takvi. Važno je da oni budu usklađeni i sa standardima Međunarodne organizacije rada, a pre svega kada se radi o institutima dijaloga i socijalnog pregovaranja. Moramo da pronađemo zajednički imenitelj da bismo na dogovornim osnovama, na nespornom, gradili promene u budućnosti i napravili što bolji ambijent za razvoj tržišta i privrede u celini. Da bi socijalni dijalog bio uspešan neophodno je redefinisati i odredbe Zakona koje se odnose na sindikalne organizacije i udruženja poslodavaca: način i uslove osnivanja, uslove za sticanje reprezentativnosti, konstituisanje nezavisnog tela koje odlučuje o ispunjenosti uslova, ali i preispituje postojeće statuse. Žao mi je što se postojeći predlog Zakona ne bavi ovim odredbama a istovremeno predviđa ukidanje granskih kolektivnih ugovora. Ne može se jedna odredba koja predstavlja značajan segment socijalnog dijaloga ukidati zbog evidentnih zloupotreba u prethodnom periodu. Da pojasnim, da su odredbe postojećeg Zakona o radu ispoštovane u postupcima davanja proširenog dejstva, dakle da nije bilo neposrednog kršenja tih odredbi, ne bi bilo ni zloupotreba, pa samim tim ni razloga za ukidanje. I sada, umesto da prepoznamo krivce mi ukidamo pravo kolektivnog pregovaranja i mogućnost proširenog dejstva kroz ispunjenost uslova propisanih zakonom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: