ISKOSA GLEDANO: Udavača

Hrvatska mora imati ne rusku, ne evropsku, nego sopstvenu energetsku strategiju. U Hrvatskoj koja je članica NATO i članica EU, koja je opet pod neviđenim pritiskom SAD, koje vladaju u NATO, ovo je početkom jula izjavio profesor Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić, bivši hrvatski ministar privrede, a jednom čak i kandidat hrvatskih socijaldemokrata za premijera.

Piše: Ruža Ćirković

Piše: Ruža Ćirković

A sve u kontekstu dve bitne stvari: prvo, onaj ko vlada hranom i naftom (gasom) vlada i svetom, i drugo, hladni rat je završen, a stvari u srednjoj Evropi i našem regionu, interesantno (rekao je Jurčić), interesno nisu rešene. Dakle, mi smo i dalje udavača oko koje se bore desni i levi, zapadni i istočni.

Dakle, kad Aleksandar Vučić otputuje u Moskvu, a u Beograd, čim se on vrati iznenada nenajavljeno stigne Štefan File, to nema nikakve veze sa Južnim tokom, nego sa ovom borbom levih i desnih, istočnih i zapadnih za njihove geopolitičke interese u ovom regionu gde “interesantno, interesno stvari još nisu rešene”. I smetnje Južnom toku nisu u neusklađenoj energetskoj regulativi, nego u globalnim geopolitičkim interesima koji se interesantno još usklađuju preko naših glava. Sve je ostalo samo izgovor.

Mi smo, dakle, udavača koja ima više, i to zagriženih prosaca, i nije jasno zašto se ponašamo kao usedelica koju niko neće, umesto da utvrdimo svoju cenu i diskretno upotrebimo ucenu. Pošto smo se potrudili da utvrdimo svoj, umesto što se iskidasmo da prozremo i zadovoljimo tuđi interes.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: