ĆOŠKARENJE: Plati pa se žali

Srbija je, ako se ne varam, jedina zemlja na svetu koja ima bescarinski sporazum sa Carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Piše: Zoran Luković

Piše: Zoran Luković

Tim dokumentom je 99 odsto domaćih proizvoda oslobođeno carina, što znači da je naša roba na ovom tržištu u startu jeftinija 20 odsto od konkurentske robe iz EU. Ovaj sporazum istovremeno omogućava i vrlo povoljnu atmosferu za inostrane investicije u Srbiju. Najbolji primer za to je kompanija Falke, čije je izvorno sedište u Nemačkoj. Od kada su otvorili fabriku u Leskovcu, hula-hop čarape koje proizvode dospele su u sam vrhu proizvoda koji se najviše izvoze u Rusiju. Slično će se izgleda dogoditi i sa kontingentom od 10.000 vozila FIAT koja silaze sa trake u Kragujevcu.

Ove tri zemlje, Rusija, Belorusija i Kazahstan sa kojima Srbija ima bescarinski režim, poseduju 15 odsto ukupne površine sveta i izvozno su tržište od blizu 200 miliona stanovnika. Prvi su po proizvodnji gasa, nafte, suncokreta, šećerne repe… Uostalom, Nemačka jeste prema ocenama ekonomista prva u EU prebrodila krizu zahvaljujući zaokretu u izvoznoj orijentaciji ka Rusiji, tako što su smanjili izvoz u EU, koja je poslednjih godina bila u krizi, i povećali su izvoz u Rusiju. Nemačka danas ima oko 50 strateških ugovora sa Rusijom i svi se odnose na ceo spektar finansijsko-privredno-ekonomske saradnje različitih formi i sadržaja. Dakle, Srbija nema nijedan razlog da interesno ne sarađuje i sa Rusijom, jer to ne mora obavezno značiti da se ugrožavanja primarni cilj, standardi i odnosi sa Evropskom unijom. Što bi se reklo, „dolar je zelen“ ma odakle dolazio.

U toj vizuri, izvan svake politike ali i politikantstva, julski susreti i razgovori u Moskvi predstavljaju dobar ekonomski iskorak koji neće rešiti ekonomske probleme Srbije, ali će ih sigurno olakšati. Neka do sada postojeća a loša rešenja, dogovoreno je, biće ispravljena. Evo i jasnog primera. NIS je proglašen za najuspešniju kompaniju u 2013. godini sa ostvarenim profitom od 52 milijarde dinara. Od tih para, odnosno od profita koji se ostvari, mi nismo do sada imali ništa kao manjinski vlasnik NISa, jer je odlukom Gasproma kao većinskog vlasnika, prihod Srbije od dividendi ali i cela dobit, sve je odlazilo u investicije i neke druge potrebe.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • PROCREDIT BANKA UVEK SPREMNA DA PODRŽI DOBRU POSLOVNU IDEJU KLIJENTA: Brže i jednostavnije do novih poslovnih prilika
  • OCENE STRUČNJAKA BILTENA MAKROEKONOMSKE ANALIZE I TRENDOVI (MAT): Budžetski deficit se ne može smanjiti bez ušteda države
  • REZULTATI ANKETE POSLODAVACA KOJU JE FINANSIRALA EVROPSKA UNIJA: Više radnih mesta tek u 2015. godini
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • POSLOVNA SAZNANJA: Feedback i Feedforward – ključ razvoja
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Humor – zlata vredan alat
  • NIK VREDEN: PROFIT BREND (3): Pronađi kupca i profitiraj
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2014.
Podelite ovaj tekst: