KOPAONIK BIZNIS FORUM: Kako do likvidnosti farmaceutskog sektora

Potrebno je da se reformiše sistem rada na relaciji Republički fond – proizvođači – distributeri kako bi se neke nelogičnosti otklonile, kako bi se unapredio i ovaj segment zdravstvenog sistema i kako bi farmaceutska industrija mogla optimalnije da posluje

U prošle dve godine za farmaceutsku industriju postojao je problem naplate potraživanja za lekove, ali za to ne treba preterano optuživati Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO). Jasno je zašto je Fond imao manje novca: smanjivao se broj zaposlenih i opadao je priliv sredstava po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Ali, to je samo jedan od problema koje je donela ekonomska i finansijska kriza. Ima još mnogo razloga da se reformiše sistem rada na relaciji Fond – proizvođači – distributeri kako bi se neke nelogičnosti otklonile i kako bi se unapredio i ovaj segment zdravstvenog sistema Srbije. Uostalom, status kandidata za EU nužno će nametnuti promene i usaglašavanje i u ovoj oblasti – ocenili su učesnici panela „Finansijska kriza i farmaceutska industrija“ koji je 7. marta održan u okviru Kopaonik biznis foruma. Učesnici ovog panela bili su: Bojan Trkulja, direktor fonda Inovia, Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije domaćih proizvođača lekova, Miomir Nikolić, predsednik Grupacije veledrogerija PKS, i Pavle Marjanović, generalni direktor kompanije Zdravlje Actavis.

Dragomir Marisavljević je podsetio da se često ističe kako su smanjenje spoljnotrgovinskog debalansa i zapošljavanje prioritet Vlade Srbije, a da farmaceutska industrija upravo realizuje oba ta strateška cilja. Jer, farmaceutska industrija zapošljava 7.000 ljudi, izvozi lekove u vrednosti od 145 miliona evra i puni državni budžet sa 42 miliona evra koje uplaćuje na ime taksa, poreza i doprinosa. Međutim, kako je rekao Marisavljević, takva situacija bi mogla bitno da se promeni ukoliko se negativan trend nastavi. On je naglasio da je najveći teret nelikvidnosti svaljen na pleća proizvođača kao poslednje karike u lancu plaćanja isporučenih lekova. Zato je teško očekivati da bi lekovi mogli da budu jeftiniji, jer su troškovi proizvodnje isti kao i na razvijenim tržištima.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: