PAVLE MARJANOVIĆ, ZDRAVLJE ACTAVIS: Para je manje, ali možemo da se bolje organizujemo

Nerealno je očekivati veći iznos novca u Fondu zdravstvenog osiguranja. Jer, manji je broj zaposlenih, manji je priliv i svi treba da naučimo da radimo sa manjim iznosom sredstava. Ali, zato treba efikasnije da raspolažemo tim sredstvima

Pavle Marjanović

Priča o likvidnosti u farmaceutskoj industriji je malo preuveličana. Tačno je da se kasa Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje nedovoljno puni, ali uzrok je jednostavan: manje je zaposlenih ljudi i manji su prilivi. To ne zavisi od Fonda i sa tim moramo da se pomirimo. Ali, sa druge strane, još mnogo toga treba da se popravi na tržištu lekova u organizacionom smislu, da bi taj famozni problem likvidnosti nestao – ocenio je Pavle Marjanović, generalni direktor kompanije Zdravlje Actavis, u razgovoru za Magazin Biznis.

Marjanović ističe da Zdravlje Actavis nema poteškoća u distribuciji lekova jer je prošle godine izvršena radikalna promena sistema: odlučili su se samo za distributere koji profesionalno rade i na vreme izmiruju svoje obaveze.

– Nije reč o tome da li su to mali ili veliki distributeri, već je važno da dobro rade svoj posao. Što se tiče apoteka i bolnica, postoje državne apotekarske ustanove koje odlično rade svoj posao i izmiruju obaveze prema dobavljačima uredno, čak i kada Fond nije izmirio svoje obaveze. Ali, ima i obrnutih slučajeva, da je Fond ispunio svoje obaveze a oni ne plaćaju dobavljačima. Slično je i sa bolnicama: ima onih koje plaćaju svoje obaveze a ima i bolnica koje su toliko neažurne u izmirivanju da neće ni jedna firma da im se pojavi na tenderu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: