ТРАНЗИЦИЈА: Искуства транзиције

Не постоји сагласност о томе када је почела транзиција на нашем простору. По некима, прва транзициона година је 1989. (реформе Анте Марковића).

Данијел Цвијетићанин

Данијел Цвијетићанин

По другима, то се догодило почетком деведесетих (са грађанским ратовима и разбијањем СФРЈ). Ипак, преовлађује став да је транзиција у Србији почела са октобарским променама 2000, после укидања међународне блокаде.

Десет година касније, економски резултати транзиције могу се оценити као – застрашујући. Конкурентност привреде је ниска, као и ниво запослености, а нарочито су скромне могућности даљег привредног развоја. Уверен сам да ће многи искористити прилику да дају и своје оцене, имајући, при том, у виду колико је тешко раздвојити последице престанка међународне изолације (десетогодишњег економског геноцида), од ефеката транзиционих процеса.

Снажан утицај евроатлантских саветника на економску политику, као и строга примена Вашингтонског консензуса, препознају се као најзначајније карактеристике транзиције. Тај утицај нису могле да избегну ни владе у Србији. Лидери су често наглашавали да је „закаснела транзиција“, истина, хендикеп, али и предност, пошто ће наша власт, имајући у виду искуства других транзиционих привреда, моћи да избегне многе странпутице и замке. Код нас је, зато, транзициона рецесија требало да траје краће, а многи су мислили да смо цену те рецесије већ платили у периоду деведесетих. Очекивања су се, нажалост, показала више него нереална.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: