TV SLIKE I PRILIKE: Engleska otmenost i laponska liga

Sedi gde si, grej se koliko možeš i gledaj televiziju, jer ništa nije na tvojoj strani. U svakom pogledu smo ispod nule. I vreme nas je izdalo i stavilo na nova iskušenja

 

Piše: Branislava Džunov

Veći smo Englezi od Britanaca, neprestano govorimo o vremenu, ne zato što smo otmeni i dokoni već što nas je muka naterala. Naša nevolja se izražava u minusima. U svakom pogledu smo ispod nule. I vreme nas je izdalo i stavilo na nova iskušenja. Sa velikim snežnim padavinama i temperaturama, daleko ispod zimskih proseka za ovaj deo Evrope, dobili smo zvanično proglašenu vanrednu situaciju.

Ima dečja pesmica koja kaže da sneg ne pada da bi pokrio breg već da bi otkrio tragove. Nama su snežne mećave pokazale koliko smo siromašni i koliko nas je uplašila elementarna nepogoda, koja preti da dobije nastavak u poplavama kad otopli. Prođe pola TV Dnevnika u izveštavanju o prohodnosti puteva. Sjenica je najčešće pominjana, to mu dođe skoro normalno, ali mnogo snega ima i tamo gde su zime poslednjih godina bivale blaže. Olja Bećković je preslišala Dragana Đilasa u „Utisku nedelje“, a gradonačelnik je pokušao da dokaže kako se Beograd hrabro izborio sa blokadom saobraćaja i ostalim posledicama zimskog talasa. Manje ubedljivo je odgovarao na provokacije o novom naplatnom sistemu u gradskim autobusima ozloglašenom kao „Bus plus“. Ulicama se klatare rashodovani autobusi, a mi smo svi čipovani, da bismo se prevezli od Cvetkove pijace do Sava centra, sa Banovog brda do Narodnog pozorišta.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: