UVOD U BIZNIS: Što ne platiš na mostu…

 

Bio je februar 2010. godine i takođe je u poseti Srbiji bila tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da kontroliše aranžman koji je sklopljen novembra 2008. godine.

Piše: Radojka Nikolić

I opet je bilo primedbi od strane tehničke kontrole MMF-a: moraćete da povećate porez na dodatu vrednost, budžetski deficit ne sme da prelazi četiri odsto BDP-a, morate da smanjite državnu administraciju i da uštedite na javnim nabavkama… Naši glavni pregovarači, među kojima je bio i Mlađan Dinkić, tada ministar ekonomije, predložili su da se još koji dan razmisli i ponudili vikend pauzu u čuvenom vinskom Podrumu Radovanović u Krnjevu.

Svi su posle bili zadovoljni. Srpski predstavnici su davali optimistične izjave, tehnička kontrola je dala pozitivan odgovor i odobrila nastavak aranžmana, PDV nije povećan, državna administracija nije smanjena, nisu ostvarene uštede na javnim nabavkama, a čak je dozvoljen i veći budžetski deficit. Da li je nešto bilo u tom vinu ili u tom podrumu, pouzdano se ne zna, ali mi dobismo pozitivne ocene i nastavak sprovođenja aranžmana.

Međutim, kako kaže izreka, „Što ne platiš na mostu, platiš na ćupriji”. I, evo nas u februaru 2012. godine. Stegla zima a stegla i tehnička kontrola MMF-a, i to za aranžman iz predostrožnosti koji možemo da koristimo a ne moramo. Zapelo je, pored ostalog, na garancijama koje je Vlada Srbije u budžetu za 2012. godinu predvidela za javna preduzeća a koje iznose 45 milijardi dinara, što je čak 15 milijardi više nego što je dogovoreno sa MMF-om. Najproblematičniji su zajmovi „Srbijagasa”, za koje država garantuje, a koji dostižu 30 milijardi dinara. Prvobitno, za ovo javno preduzeće bile su predviđene znatno veće garancije, ali su one, pre nego što je budžet usvojen, smanjene. Budžetom je i jedna milijarda dinara planirana za gasifikaciju „Fiata” u Kragujevcu, dok je za investicije „Srbijagasa” planirano 5,26 milijardi dinara. Na spisku kompanija čije zajmove garantuje država nalaze se i „Jat tehnika”, „Jat ervejz” i „Galenika”. Država garantuje i kredit Građevinske direkcije Srbije za izgradnju stanova na lokaciji kasarne „Stepa Stepanović”, kao i u Ulici Ivana Ribara u Novom Beogradu. Iako nije bilo tako dogovoreno, u budžetu je predviđeno i posebno zaduživanje u različitim valutama kod poslovnih banaka i institucionalnih investitora od 300 miliona evra. MMF je u pregovorima insistirao da to ne bude više od 200 miliona evra, jer je toliko bilo predviđeno u budžetu za 2011. godinu. MMF je zamerio srpskoj vladi i što je mimo dogovora planirala zaduživanje za izgradnju novih sistema za navodnjavanje u iznosu od 5,26 milijardi dinara. Sredstva za Železaru Smederevo nisu ni stigla da uđu u budžet za 2012… Zbog svega toga i još ponečeg, revizija aranžmana iz predostrožnosti je odložena da se sačekaju izbori i nova vlada. „Misija se uglavnom fokusirala na skalnu politiku za 2012. Delom zbog nižeg rasta, skalni de cit će u ovoj godini biti znatno viši nego što je predviđeno budžetom, ukoliko se ne preduzmu dodatne mere“, glasi deo iz saopštenja misije MMF-a koju je ovog februara predvodila Zuzana Murgasova.

Svi se pitaju otkud to da je MMF sada pokazao tako čvrst i neblagonaklon stav prema Srbiji. Odgovor je u tome da gotovo ništa nije urađeno od onoga što je MMF tražio još pre dve godine. Ali, ne brinite. Ima još vina u srpskim ekskluzivnim podrumima a i MMF je rešio da sačeka novu vladu, pa da ponovo pregovara. Što duže budu čekali, vino će dobijati na kvalitetu. I tako ćemo, svi zajedno, opet biti na jednom novom početku. Na jednom novom mostu…

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: