TV SLIKE I PRILIKE: Ko će kome biti šegrt

Holivud, mahom okrenut Hilari Klinton, omalovažava trijumf Donalda Trampa vadeći filmove u kojima se balkanski zet pojavljuje u samoreklamerskim sekvencama ili se pominje u negativnom kontekstu. Ne vredi, birači su rekli svoje

Piše: Branislava Džunov

Piše: Branislava Džunov

Pobedio je Donald Tramp, mada je neprestano bila prisutna bojazan da je jača Hilari Klinton. Time je okončana predsednička kampanja u SAD, a ishod je raspalio sve medije. Sa marketinškog i medijskog stanovišta, smatra se da su iznenađenju (ako ga je bilo!?) umnogome doprineli medijski eksperti i agencije za istraživanje javnog menjenja čije su procene (favorizovanje protivnice) bile pogrešne i zasnovane na nepouzdanim parametrima. Oni koji su se bavili prognozama, tvrdi se, nisu umeli da napipaju puls naroda, otuđili su se od biračkog tela.

Američko biračko telo u raslojavanju (nagriženo ekonomskom krizom, nemanjem posla, strahom od terorizma i zbunjeno emigrantskim kretanjima) izabralo je predsednika koji će se, veruje se, baviti ekonomijom, izvući naciju iz beznađa. Donald Tramp nije profesionalni političar, ima etiketu biznismena i mogula građevinske industrije. Može li uticati na tokove svetske privrede, koji ne idu u prilog siromašnima? Tramp ima četiri godine da pokaže koliko ume i može, sa onima koji će mu se pridružiti u predsedničkom pohodu. Videće se ko će kome biti šegrt.

Preobražaj u predsednika

U prvim danima posle izbora demonstrirao je kako se jedan, ne uvek promišljeni republikanac, sa ambicijama da bude i zabavljač (svojevremeno je imao svoj rijaliti program na televiziji „Šegrt“, prikazan i kod nas) preobražava u predsednika moćne države. Prve pohvale se pripisuju njegovom izbornom timu, koji je taktički gradio njegovo uzdizanje do vrha, koristeći sva raspoloživa medijska sredstva.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: