DA LI ĆE SE KONAČNO ZAVRŠITI PRIVATIZACIJA BANJA: Sporovi oko banja odneli milijarde

Godišnji gubici zbog propadanja banja u Srbiji dostižu gotovo četiri milijarde dinara. Bez rešavanja spora države i PIO fonda nema daljeg razvoja banja. Stručnjaci navode da država treba da zadrži izvore i specijalne bolnice, a komercijalni deo da razvija privatni sektor

Hotel Žubor u Kuršumlijskoj Banji ne radi već deset godina

Hotel Žubor u Kuršumlijskoj Banji ne radi već deset godina

U poslednjih sedam godina, zapravo od 2008. do 2015. u banjama u Srbiji je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izgubljeno 17.300 ležaja ili 43 odsto smeštajnih kapaciteta i taj trend se nastavlja. Pojedine su potpuno uništene, u Kuršumlijskoj Banji nema više ni stanovnika, u Niškoj je izgubljen kompletan hotelski smeštaj, a o postojanju nekada prepunih hotela Srbija, Partizan, Ozren svedoče samo ruinirane građevine. Isto se desilo i u mnogim drugim banjama gde uopšte nema ili ima vrlo malo hotelskih ležaja. Direktni godišnji gubici, prema računici Udruženja banja Srbije, i to da je popunjenost kapaciteta 50 odsto, a da pun pansion staje 3.200 dinara, iznose 3,2 milijarde dinara odnosno milion noćenja, lokalna samouprava po osnovu taksi (60 dinara) gubi skoro pola miliona evra godišnje, a na gubitku je i republički budžet po osnovu nenaplaćenog PDV-a, poreza i doprinosa na zarade radnika. Procena je da je zbog dugogodišnjeg propadanja srpskih banja izgubljeno i 2.700 radnih mesta.

Sudski sporovi predugo traju

O privatizaciji banja se godinama govorilo, ali kao da niko nije smeo da počne da rešava problem. Jedan od razloga za odlaganje privatizacije jesu sudski sporovi PIO fonda i države.

U Ministarstvu privrede za Magazin Biznis kažu da dalja privatizacija zavisi od konačnog ishoda dugotrajnih sudskih sporova koji se vode između RF PIO, kao tužioca, i specijalnih bolnica i Republike Srbije, kao tuženih, radi utvrđivanja procenta vlasništva RF PIO u imovini specijalnih bolnica. „Rešavanje ovog pitanja (imovinsko-pravnih odnosa) predstavlja polaznu tačku u daljem postupku privatizacije specijalnih bolnica i banja. Naime, rešavanjem sudskih sporova utvrdiće se iznos ulaganja (imovine) RF PIO u objekte i opremu specijalnih bolnica. Ministarstvo privrede je uputilo predlog Vladi da donese zaključak kojim će se zadužiti nadležni organi da preduzmu sve neophodne radnje u cilju okončanja sudskih postupaka za utvrđivanje prava svojine na imovini deset subjekata privatizacije – specijalnih bolnica i instituta za lečenje i rehabilitaciju, koji su u portfoliju našeg ministarstva, kako bi se stvorili uslovi da ovaj postupak otpočne“, kažu u Ministarstvu privrede za Magazin Biznis.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: