U POSETI KINESKOJ KOMPANIJI HUAWEI: Tehnološka revolucija na kineski način

Brzorastuća kompanija koja osvaja svetska tržišta, Huawei izvozi 70 odsto svoje proizvodnje i neverovatnom brzinom povećava ukupan obrt: 2007. godine obrt je iznosio 12,6 milijardi američkih dolara, dok je u prošloj godini dostigao 32,4 milijarde dolara

Šenžen (Shenzhen), pre dve i po decenije malo ribarsko selo sa 20.000 stanovnika, danas je središte kineske tehnološke industrije. Smešten uz granicu sa Hong Kongom, Šenžen je, zahvaljujući planskoj politici Kine, postao tehnološko središte i posebna ekonomska zona u kojoj živi i radi oko 15 miliona stanovnika. Zbog politike otvaranja, grad je do sada privukao oko 40 milijardi dolara investicija, što ga ubraja u najbrže rastuće gradove na svetu. Ekonomskoj snazi Kine, koja postaje i sve relevantnija na tehnološkoj mapi sveta, svakako je doprineo i tehnološki park u Šenženu gde se, među ostalima, smestila i jedna od najvećih IT i ICT kompanija na svetu – Huawei, čije su sedište posetili novinari beogradskih medija sredinom marta ove godine.

Kineska kompanija Huawei, jedan od vodećih svetskih provajdera telekomunikacionih rešenja, ponos je kineske industrije visoke tehnologije. Osnovana je 1988. godine u Šenženu i trenutno zapošljava više od 140.000 ljudi širom sveta. Od toga je 44 odsto, ili oko 62.000 ljudi, specijalizovano za istraživanja i razvoj. Huawei se bavi razvojem proizvoda za svaki deo telekomunikacione mreže, od samog dizajniranja do sopstvenih čipova koji čine suštinu jezgra mreže, bazne stanice, kao i softvere i usluge koje se podrazumevaju. Kao lider u pružanju telekomunikacionih usluga buduće generacije, Huawei i sada uslužuje 45 od 50 najboljih svetskih operatora, odnosno trećinu svetske populacije. Kompanija je posvećena pružanju inovativnih i prilagođenih telekomunikacionih infrastrukturnih rešenja, aplikacija i softvera, uređaja i podrške klijentima.

U prvim godinama rada glavni proizvodi su bila rešenja za digitalne centrale. Ali, uporedo sa rastom na kineskom tržištu počelo je i istraživanje i prodor na globalno tržište. Kako se posao širio, razvijali su sve više proizvoda, tako da se trenutno proizvodi i rešenja Huawei koriste u više od 140 zemalja sveta.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: