ČOVEK KOJI JE LJUDIMA PONUDIO UREĐAJE ZA KOJE NISU ZNALI NI DA SU MOGUĆI: Kraj Džobsove ere

Ostavka glavnog direktora “Epla” je odlazak jedne od najkreativnijih ličnosti u industrijskoj istoriji i jedinog šefa neke velike korporacije koji je imao status rok zvezde

Stiv Džobs: Vrhunski menadžer i lider

Događaj nije bio veliko iznenađenje – zdravlje Stiva Džobsa je krhko već skoro deset godina (2004. operisan je od retke forme raka pankreasa, a 2009. zamenjena mu je jetra), pa ipak, njegovo kratko pismo Odboru direktora “Epla” (i “epl” zajednici) bilo je prvorazredna senzacija. Količina medijskih tekstova koja je tim povodom objavljena od 24. avgusta pokazala je da se sa scene povukla jedna od najkreativnijih ličnosti u industrijskoj istoriji. Ne samo Amerike.

Džobs (1955), u pomenutom pismu je potvrdio strahovanja da je njegovo telo slabije od njegovog duha. “Uvek sam govorio da ću ja biti taj koji će prvi da vam saopšti ako dođe dotle da kao Epl CEO ne mogu više da ispunjavam svoje dužnosti i očekivanja. Nažalost, taj dan je došao”, napisao je, preporučujući da ga nasledi Tim Kuk, njegov najbliži saradnik još od 1998. Iako je nastojao da budućnost predstavi u optimističkom svetlu, iznoseći svoje uverenje da “Eplu” tek predstoji “najsjajniji i najinovativniji period”, kao i da će nastaviti da radi kao predsedavajući Odbora direktora, bilo je očigledno da je na ovaj način ozvaničen kraj jedne ere i kraj jedne, u svakom pogledu, briljantne karijere.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: