ANA BRNABIĆ: Ovaj tim ima snage za reforme

Dosta sam kritikovala rad Vlade kao član, a potom i predsednik Upravnog odbora NALED-a, kao i iz pozicije predstavnika srpskog udruženja za energiju vetra. Zato je bilo neozbiljno da ne uđem u Vladu, kada sam pozvana. Vrlo je neodgovorno od ljudi koji kritikuju Vladu danas da, ako im je pružena šansa, ne uđu u Vladu i ono što smatraju potrebnim primene. Bilo bi dobro da imamo primer lične odgovornosti da ne kritikujemo sve sa strane, nego da damo sve od sebe i da budemo odgovorni za nešto što će uspeti ili neće

Ana Brnabić

Ko god da bude novi premijer, moraće da podnese veliki teret posla, ali će mu biti potrebna i velika podrška Aleksandra Vučića sa pozicije predsednika. Moj je utisak da su sadašnji ciljevi Vlade Republike Srbije dosta dobro definisani, da su veoma pragmatični i da samo treba raditi da se oni ostvare. Jednostavno, u svakoj oblasti, od energetike do lokalnih samouprava, zna se tačno šta ko treba da uradi. Ako se samo prate ti ciljevi, posao na reformama će se nastaviti, trend dobrog rada Vlade će se nastaviti, ali je svakako neophodna podrška Aleksandra Vučića.

Ovako je na naše pitanje o tome koga vidi na mestu budućeg predsednika Vlade Republike Srbije, odgovorila Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Bilo je neizbežno da postavimo to pitanje jer se, posle kandidature Aleksandra Vučića za predsednika države, ministarka Brnabić pominje kao moguća nova predsednica Vlade. U ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis, Ana Brnabić govori o tome šta je u proteklih pola godine urađeno u Ministarstvu na čijem je čelu, gde vidi probleme za realizaciju onoga što je sebi postavila kao cilj kada je postala deo republičke vlade i ističe svoje uverenje da za Srbiju ima nade ako uspešno i brzo sprovede neophodne reforme.

– Iskreno sam želela da premijer ostane na sadašnjoj funkciji i da vodi svoj tim sa tom energijom koja je nesumnjivo potrebna za reforme. Ali razumem i rizik koji postoji od mogućih disonantnih tonova, ukoliko ne bi postojala saradnja između premijera i budućeg predsednika države. Zato razumem i kandidovanje Aleksandra Vučića za predsednika države. Mislim da će u svakom slučaju biti potrebna podrška premijera Vučića svakome ko bude nastavio da vodi Vladu i mislim da je nemoguće da neko na tom mestu bude samo premijer „pro forme“, kao što se čuje.

• Koga vidite na mestu novog premijera. Pominjano je i Vaše ime?

– Ne razmišljam o tome, jer ja o tome ne odlučujem. Svakako će se za to pitati i Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka, jer možda oni žele da imaju premijera iz svoje stranke, što bi takođe bilo veoma legitimno. I ako premijer ne bude iz stranke, moraće svakako da ima podršku te stranke, naročito kada je u pitanju zakonodavna aktivnost u 2017. godini. Jer, ove godine nas očekuje mnogo ozbiljnih zakona koje treba doneti. Na primer, treba doneti izmene i dopune dva zakona o nacionalnim manjinama, i to u parlamentu u kojem postoje jake desničarske partije! To će biti težak posao. Samo u našem resoru, ove godine treba da donesemo izmene i dopune zakona o lokalnoj samoupravi koje treba da dozvole međuopštinsku saradnju izvornih i poverenih poslova, zatim zakon o platama zaposlenih u lokalnoj administraciji, zakon o platama zaposlenih u državnim službama, zakon o Nacionalnoj akademiji za obuku državnih službenika… Biće ovo vrlo teška i vrlo važna godina za zakonodavnu aktivnost Vlade.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: