REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Podsticaji za investitore pod novim uslovima

Krajem decembra 2016. godine stupila je na snagu izmenjena Uredba o privlačenju direktnih investicija u Srbiji. Tom uredbom je spuštena granica za dobijanje državne pomoći sa 150.000 evra ulaganja na 100.000 evra, uz obavezu zapošljavanja najmanje 10 ljudi

Piše: Jelena Mihić Munjić

Izmenom Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija spuštena je granica za dobijanje državne pomoći sa 150.000 evra ulaganja na 100.000 evra, uz obavezu zapošljavanja najmanje 10 ljudi. Uredba je stupila na snagu krajem decembra 2016. godine. Uslovi za dodelu sredstava su da se direktna investicija održi na istoj lokaciji u periodu od najmanje pet godina za velike privredne subjekte, odnosno najmanje tri godine za male i srednje privredne subjekte, kao i da se održi dostignuti broj zaposlenih u istom periodu.

Rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih zaposlenih je do tri godine od dana podnošenja prijave za dodelu podsticajnih sredstava, a koji se nakon zaključenja ugovora može produžiti najviše do pet godina. Za ulaganja od posebnog značaja, rok za realizaciju projekta i zapošljavanje novih zaposlenih je do deset godina.

Investicioni projekti za koje se mogu dodeliti sredstva podrazumevaju otvaranje od 10 do 50 novih radnih mesta, od 100.000 evra do 500.000 evra opravdanih troškova ulaganja u različitim oblastima. Sredstva se mogu dodeliti i za investicione projekte u sektoru usluga koji mogu biti predmet međunarodne trgovine, obezbeđuju najmanje 15 novih radnih mesta a čija je minimalna vrednost 150.000 evra, kao i za investicione projekte u sektoru poljoprivrede i ribarstva, čija je minimalna vrednost 2.000.000 evra i koji obezbeđuju najmanje 25 novih radnih mesta.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: