ZOLTAN GARAI: Planiramo dalje širenje mreže

Uprkos izazovima i zahvaljujući dobrom radu našeg tima, 2020. godine smo otvorili pet novih stanica, a nedavno i 70. stanicu na teritoriji Srbije. Širićemo mrežu ali ćemo i renovirati postojeće stanice kako bismo uslugu podigli na još viši nivo

Zoltan Garai

Uprkos otežavajućim okolnostima za poslovanje u 2020. godini, MOL Srbija je uspela da ostvari odlične rezultate zahvaljujući predanom radu našeg tima, ali i našim kupcima koji su nam poklonili svoje poverenje. Kako će biti u 2021. godini? Nezahvalno je davati dugoročne prognoze o budućem poslovanju. Ono što mogu da kažem jeste da ćemo definitivno nastojati da odgovaramo na sve potrebe naših kupaca, unapređujući našu uslugu i pružajući im gorivo vrhunskog kvaliteta. Takođe, nastavićemo i sa trendom širenja maloprodajne mreže koji smo započeli kako bi naši proizvodi i usluge bili dostupni u što više gradova Srbije.

Ovako je Zoltan Garai, direktor kompanije MOL Srbija, odgovorio na naše pitanje o planovima i očekivanjima za poslovanje u 2021. godini, imajući u vidu najave da će značajan deo i te godine obeležiti pandemija.

U intervjuu za Magazin Biznis gospodin Garai kaže da je 2020. godina donela mnogo izazova, ali i da je ponosan na ceo tim MOL Srbija koji je radio na njihovom prevazilaženju:

– MOL Srbija, deo MOL grupe stabilne naftne kompanije koja posluje u više od 30 zemalja, spremno je dočekala pojavu prvih slučajeva korona virusa u Srbiji, sa glavnim ciljem – zaštititi zdravlje zaposlenih i kupaca. Naši zaposleni u Direkciji rade u home office režimu, dok naši timovi na servisnim stanicama i Depou u Sremskim Karlovcima rade pod punom zaštitnom opremom, poštujući sva preventivna pravila. Na stanicama sprovodimo česte dezinfekcije površina, pištolja za gorivo, a postavili smo i barijere od pleksiglasa u cilju zaštite zaposlenih i kupaca.

Kao odgovor na postavljene izazove, započeli smo saradnju sa Donesi platformom i omogućili kupcima da bez dolaska na stanicu mogu da uživaju u delu Fresh Corner asortimana ili nabave naša ulja, maziva i auto kozmetiku.

• Kojom maloprodajnom mrežom raspolažete u Srbiji? Koji tržišni udeo ima MOL Srbija i da li planirate širenje?

– Po broju benzinskih stanica, MOL Srbija je četvrti lanac po veličini na teritoriji Republike Srbije i čini ga 4,5 odsto od ukupnog broja benzinskih stanica. Ponosan sam, jer smo uprkos izazovima i zahvaljujući dobrom radu našeg tima ove godine otvorili pet novih stanica, a nedavno i 70. stanicu na teritoriji Srbije. Planiramo dalje širenje mreže, ali i renoviranje postojećih stanica kako bismo uslugu podigli na još viši nivo.

• MOL Srbija je distributer i TNG-a. Kako ocenjujete nivo primene gasa u Srbiji i kakvi su vaši planovi u vezi sa tim?

– MOL Srbija distribuira autogas proizveden u našim rafinerijama u Mađarskoj. Autogas je jedan od naših glavnih proizvoda jer je sastavni deo potreba 80 odsto servisnih stanica u Srbiji. Ono što diferencira MOL autogas jeste činjenica da je bezbedan i omogućava znatnu uštedu, smanjuje zagađenje životne sredine zbog manje emisije CO2 u poređenju sa emisijama vozila koja pokreću druge vrste goriva. MOL Srbija, pored distribucije autogasa, radi i na edukaciji tržišta o autogasu kao ekološkom gorivu kroz komunikaciju sa krajnjim potrošačima. Pozitivan pomak u ekološkoj osvešćenosti se vidi iz godine u godinu pa se samim tim nadamo da će naši napori dati značajnije rezultate u narednom periodu.

• Najveća investicija u 2019. MOLa u Srbiji je Depo u Sremskim Karlovcima. Zašto ste se odlučili za to ulaganje i kakva su poslovna očekivanja?

– Investicija otvaranja Depoa u Sremskim Karlovcima bila je ključna za naše poslovanje, jer smo osigurali kontinuiranu i stabilnu snabdevenost tržišta gorivom iz MOL rafinerija, nezavisno od vremenskih uslova ili uslova transporta. U Depou je organizovano skladištenje i pretovar evro premijum BMB i evro dizel goriva i time je osigurana stalna dostupnost dovoljnih količina goriva najvišeg kvaliteta. Depo predstavlja najveću investiciju kompanije MOL u Srbiji i sastoji se od pet rezervoara dizelske sekcije kapaciteta 8.000m³ i tri rezervoara BMB sekcije kapaciteta 4.000m³.

Veoma sam ponosan na sve svoje kolege koje su na krajnje profesionalan način prevazišli prepreke koje su karakteristične za svaki početak poslovanja. U tome smo imali neizmernu pomoć kolega iz cele MOL grupe, te je njihovo dragoceno iskustvo doprinelo uspešnom početku rada Depoa.

M. B.


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ ADRIATIK ZA JUŽNI REGION: Novi izazovi nas motivišu da budemo još bolji
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: