EKONOMSKI ASPEKTI SVETSKE ZDRAVSTVENE KRIZE: Mega biznis pandemije

Iako još nisu sasvim legalizovane, vakcine koje su poslednja odbrana od zaraze kovid-19 se već uveliko proizvode, a njihova distribucija tokom 2021. biće jedna od najvećih logističkih operacija u istoriji

Milijarde bočica sa vakcinom doneće i milijarde dolara, evra, funti, jena rubalja ili juana

Blizu 70 miliona zaraženih i preko milion i po podleglih uz, u završnici godine, dramatičnu eskalaciju novih slučajeva infekcije koji nadilaze kapacitete zdravstvenih sistema u svim delovima sveta – sumorni je bilans pandemije kovid-19, globalne pošasti koja je uzdrmala civilizaciju u svim njenim aspektima.

Odlazeća 2020. biće svakako upamćena kao „godina koju je pojela korona“, dok se u 2021. spas očekuje od – u ovom momentu jedinog sredstva koje može da zaustavi širenje opakog virusa – vakcine.

Svetska utakmica ko će prvi da proizvede magično sredstvo koje će ljudskom organizmu omogućiti da se odbrani, počela je u februaru, da bi u roku kraćem od godinu dana koji medicinska struka i farmaceutska industrija smatraju rekordnim, na kliničkim ispitivanjima bilo čak 48 „kandidata“, za kovid-19 vakcinu. Od toga, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) – 11 je u odlučujućoj, trećoj fazi provere.

Treća faza je ključna jer podrazumeva proveru efikasnosti i, nadasve, bezbednosti. Pošto je za to, međutim, potrebno dosta vremena, pribeglo se prečicama, a decembar je bio mesec izdavanja „vanrednih sertifikata“, potvrda da su vakcine ono što treba da budu: da stvaraju imunitet bez štetnih pratećih pojava.

Globalne biotehnološke kompanije nisu u ovaj posao, koji podrazumeva enormne troškove, ušle zbog pretpostavljene društvene odgovornosti, već pre svega onoga što je osnovni razlog njihovog postojanja: profita.

MILIJARDE BOČICA I DOLARA: Da bi se ovaj motiv bolje razumeo, dovoljno je uzeti u obzir samo brojke: reč je o milijardama bočica sa vakcinom i naravno, milijardama dolara, evra, funti, jena rubalja ili juana – da pomenemo samo važnije valute sveta. Zbog toga nije nevažno ko će biti prvi, jer u prvoj fazi vakcine će najpre stići do bogatih društava (koja su o tome sa proizvođačima već potpisala predugovore ili konačne sporazume), dok će siromašniji deo sveta na svoj red morati da pričeka.

Na izmaku godine u opticaju su informacije da je vakcinisanje već počelo u Kini, gde kovid-19 vakcinu proizvode tri biofarmaceutske kompanije, Sinovak (Sinovac), Sinofarm (Sinopharm) i Kensino (CanSino). Vakcina prve, čije komercijalno ime je koronavak (CoronaVac), već pola godine je u trećoj fazi ispitivanja koja se vrše u Brazilu, Čileu, Indoneziji, na Filipinima i u Turskoj.

Izvor: Getty Images

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • ZOLTAN GARAI, DIREKTOR KOMPANIJE MOL SRBIJA: Planiramo dalje širenje mreže
 • MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ ADRIATIK ZA JUŽNI REGION: Novi izazovi nas motivišu da budemo još bolji
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: