VELIKE PROMENE U AMERIČKOM POTROŠAČKOM RAJU: Agonija šoping molova

Mnogo faktora se zaverilo protiv „hramova konzumerizma“ – od interneta do društvenih mreža. Najnoviji mol u SAD je otvoren pre tri godine i lako bi mogao da bude i poslednji. Od ukupnog broja šoping molova u Americi danas, četvrtina bi mogla da bude zatvorena u narednih pet godina, procena je konsultantske kuće iz oblasti finansija Credit Suisse

“King of Prussia” mol u Filadelfiji

Gde god nađeš zgodno mesto, tržni centar posadi. Posle Delta sitija na Novom Beogradu, dobili smo Ušće, pa Stadion na Voždovcu, pre nekoliko godina je otvoren Autlet na periferiji Inđije, ovog septembra otvoren je šoping mol u Rajićevoj, u najekskluzivnijem delu Beograda, početkom oktobra prve kupce primio je onaj podignut na „postindustrijskom prostoru“ Rakovice, u izgradnji je jedan preko puta Ade, ograđen je prostor za novi na Petlovom brdu, a teren se priprema i za najveći na ovim prostorima koji će biti deo Beograda na vodi. Novi Deltin mega-šoping mol Deltaplanet, na beogradskoj Autokomandi, još nikako da prokrči svoj put kroz administraciju, pri čemu taj birokratski zaplet nije bez primesa politike.

U ovom nabrajanju izostali su tržni centri u unutrašnjosti Srbije, a naša ekspanzija šoping molova – da ih nazovemo originalnim imenom – na neki način je fenomen, jer njihovo umnožavanje drugde je čedo ekonomskog uspona i pratećeg porasta kupovne moći. Kod nas to, nesumnjivo, nije slučaj, pa je po svoj prilici reč o optimističkoj proceni investitora da će platežne sposobnosti nevelikog procenta dobrostojećih biti dovoljne da ih izdržavaju – bar dotle dok plima boljitka koja danas podiže samo jahte ne stigne i do ubogih čamaca.

Na domaću ekspanziju tržnih centara može, doduše, da se gleda i kao na još jednu tranziciju, nadoknađivanje zaostatka u modernizaciji trgovine na malo. Zanimljivo je, međutim, da je to što se kod nas zbiva u kontrastu sa trendom u zemlji gde je ovaj vid susretanja prodavaca i kupaca nastao, u Americi. Tamošnji „molovi“ koji su, kao i ovde, „hramovi konzumerizma“, u velikoj su krizi.

Pošto su više od šest decenija – prvi je otvoren 1956. u gradu Edina, država Minesota – bili ne samo mesta susretanja prodavaca i kupaca, nego i imali funkciju „javnih trgova“ društvenih sastajališta – molovi se danas jedan po jedan zatvaraju, pošto ih napuštaju i kupci i prodavci.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJE SVE VIŠE ULAŽU U POBOLJŠANJE KVALITETA GORIVA: Srbija prati svetske trendove u potrošnji aditiviranih goriva
  • NACIONALNI PORTAL OTVORENIH PODATAKA DATA.GOV.RS Portal za razvoj privrede i informisanje građana
  • OKRUGLI STO: PRILOZI ZA PRIVREDNU ISTORIJU JUGOSLAVIJE I SRBIJE: Da li je hiperin acija bila naša “prvobitna akumulacije kapitala”
  • MIKAEL NIELSEN, IZVRŠNI POTPREDSEDNIK JYSK NORDICA ZADUŽEN ZA MALOPRODAJU: Najveći rast ostvarujemo na srpskom tržištu
  • Potrebni poreski podsticaji za mlade i nezaposlene
  • MENADŽERSKI VODIČ: Oprezno s Fejsbukom
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (2) Značajni filantropi u Srbiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2017.
Podelite ovaj tekst: