VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Iz dnevnika jednog menadžera

Menadžer – tako moćno i nepokolebljivo zvuči. No, da li je uvek tako? Koliko je lako menadžerima kada ih „bace u vatru“? Kako zaista izgleda radni dan jednog menadžera?

Piše: Gordana Panajotović, Erickson Certified Professional Coach

Piše: Gordana Panajotović, Erickson Certified Professional Coach

Budim se, trljam oči i mislim na ono što me čeka danas. Imam jedan neprijatan razgovor, a možda uspem i da ga odložim. Neko bi rekao da guram probleme pod tepih, ali nije mi dan da se bavim disciplinom i ostalim peripetijama iz radnog odnosa. Važnije mi je da se fokusiram na zaposlene koji donose rezultate. Sređujem se za posao, doručkujem u letu, ne uzimam kišobran jer idem automobilom i evo me u gradskoj vrevi, gledam kako da izvučem živu glavu na putu do posla. Gužvanjac i krkljanac, baš danas su našli da sređuju Brankov most, no nekako se dovlačim do posla. Otvaram vrata i imam šta da vidim…

Nešto važno se dešava. Ups, danas nam je u poseti VIP klijent, a ja – casual dress code. Šta će šef reći? Da sinoć nisam morao da radim domaći sa kćerkom, ovo se verovatno ne bi desilo. Od umora, samo sam pao u krevet, bez pripreme za naredni dan, čak ni mentalno. A, jutros, klasična jurnjava, ko vodi decu i gde, na putu do posla. Suprugu i decu viđam u intermecu od poslovnih aktivnosti. Hajde, snaći ću se već nekako, sad nemam kud.

Ulazim u naš office, ljudi se razleteli na sve strane, rade i grade. Sedam za svoj radni sto i taman se spremam da otvorim 44 e-mail-a koja sam dobio od juče, kada u kancelariju upada Goran sav u frci i objašnjava kako ima problem sa Dunjom, koja ne shvata da je njemu potrebno da ustane kada priča sa klijentima telefonom i gestikulira snažno. Nju to uznemirava i donosi nepotreban stres, kako je to sama uspešno definisala. Gledam u njega, kroz njega, oko njega i pitam se – da li je zaista potrebno da rešavam ovakve situacije?

Udahnem i izdahnem duboko dva puta a ne tri puta, kako ostali ne bi primetili da mi je potreban dodatni kiseonik i centriranje, a zatim mirnim tonom kažem Goranu da pozove Dunju, kako bismo zajedno rešili problem. Dunja dolazi, nije baš raspoložena da priča, vidi se da je uvređena Goranovim ponašanjem. Ulažem puno truda da je oraspoložim i učinim bar malo pričljivijom.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Drugi multikongres Serbian Visions u Beogradu
  • PKS ojačava arbitražno rešavanje sporova u privredi
  • SA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE UPGRADE IN BELGRADE: Inovacije u preradi gasa
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Porez po odbitku na usluge
  • O ZELENIM POLITIKAMA: Kako su druge zemlje rešile prodaju poljoprivrednog zemljišta
  • ALEKSANDAR RUŽEVIĆ, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA I CRNA GORA: Rast biznisa uz nove ciljeve održivosti
  • KONFERENCIJA O UPRAVLJANJU LJUDSKIM RESURSIMA: Zašto je važna komunikacija sa zaposlenima
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (4): Šta je “preduzetnički džudo”
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2016.
Podelite ovaj tekst: