Вишња на интернету

Вишња, малина, јагода, купина и шљива брендови су по којима нас свет зна, а то су и једини производи који су извожени и у време санкција УН

visnja-na-internetuМноги су ме питали каква је веза између вишње и рачунара. Већина мисли да нема никакве везе, али није тако. Вишња је наш бренд, а свакој робној марки, без обзира на то колико је позната у свету, неопходна је информатичка подршка, каже мр Бранислав Миладиновић, власник фирме Libis Komputers из Ниша, која је недавно помогла организацију Првог сабора вишњара у селу Велика Плана код Прокупља. Ми смо дали информатичку подршку Сабору вишњара који је одржан 1. и 2. јула. Захваљујући тој подршци, сабор је успео. Вишња је обрана, продата и први пут наплаћена. На сајту смо објавили и берзу радне снаге за бербу вишње и одзив је био изузетан. То је веза између вишње као српског бренда и информатике, објашњава мр Миладиновић Нажалост, додаје, иако је рачунарство код нас у узлазној линији, још није довољно стављено у функцију подршке нашим брендовима, као што су вишња, малина, јагода, купина.

Он се, каже, збунио када је преко интернета покушао да сазна нешто више о вишњи. Када је преко претраживача откуцао реч “вишња”, појавила су се места у Хрватској, Словенији, Немачкој и Мађарској где се вишња производи знатно мање него у топличком крају у коме воћари уберу хиљаду вагона вишње одличног квалитета. Да бисмо нашу вишњу или било коју другу робну марку представили свету, неопходно је да се обради и представи на веб сајту. То би требало да ураде стручњаци из Министарства пољопривреде и са пољопривредних факултета, технолози, извозници.

Улога нас информатичара јесте да на бази тих информација представимо то на интернету. Да уобличимо веб сајтове и када неко преко претраживача откуца реч “вишња”, да сазна да се она производи у Топлици, ако откуца “малина” да види да је њена највећа и најквалитетнија производња у ваљевском крају.

Podelite ovaj tekst: