Занимљив посао и добра зарада

Будући менаџери могу да се школују на педесетак приватних факултета и петнаестак виших школа у Србији, цене школарина су од 700 до 1.200 евра годишње, са плаћањем на рате

menadzeriЗанимање менаџер све је привлачније за младе у Србији, не само због звучног звања и позиције у фирми, већ и зато што домаће и стране компаније стално траже менаџере за најразличитије области рада. Посао менаџера је динамичан, занимљив, омогућава добру зараду и много контаката у пословном свету, а путовања су саставни део занимања. Ово су само неки од разлога због којих се све већи број свршених средњошколаца одлучује да школовање настави на неком од педесетак приватних факултета и петнаестак виших школа који постоје у Србији. У овим установама је студентима омогућена практична настава на којој се специјализују и упознају са послом који ће након школовања обављати. Професори су им доступни, комуникација могућа и путем интернета, уџбеници нови, а службеници љубазни. Бити менаџер незамисливо је без знања страних језика и познавања рада на рачунару, па им школовање у Србији и то омогућује Дипломе приватних научнообразовних институција, према тврдњама декана, имају прођу у свету.

Млади имају могућност да се одмах запосле у Србији или да упишу постдипломске студије негде у иностранству, што је многима, такође, привлачно. Милија Зечевић, оснивач и ректор Европског универзитета, сматра да су услови за студирање менаџмента у Србији све бољи и да је створен знатно повољнији пословни амбијент у односу на време када је ова високошколска установа почела са радом 1984. године. Тада је то био Институт за интернационални менаџмент – ИФАМ, из којег је израстао данашњи Европски универзитет. Све већи број фирми и компанија тражи обучене менаџере који су одмах након завршетка студија спремни да се укључе у посао.

Поред предузећа, менаџери су данас неопход ни и градовима и општинама , јавним установама и организацијама у којима је неопходно знање страних језика. У процесу глобализације, који уједињује светску пословну заједницу и уводи заједничке стандарде и начин рада широм света, наше програме усаглашавамо са програмима других европских и америчких факултета, а предмете прилагођавамо ефикасном укључивању наших стручњака у рад, каже Зечевић.

Podelite ovaj tekst: