Како одабрати и задржати најбоље

Стране компаније су донеле у Србију и савремене системе награђивања запослених, који се све више уводе и у домаћи приватни сектор, оцењује Лидија Маџар, асистент на Факултету за трговину и банкарство БК Универзитета

kako-odabrati-najboljeУ свету се већ одавно зна да успех сваке организације пресудно зависи од људи који раде у њој, па се стално усавршавао и концепт њиховог награђивања.

Сам менаџмент људских ресурса је, као научна дисциплина, почео да се развија и добија на значају током педесетих година 20. века. Његови савремени аспекти усмерени су пре свега на адекватан избор, односно селекцију кандидата од којих ће зависити будућа успешност пословања неке конкретне организације. Ништа мање није значајно ни њихово задржавање у тој компанији. Дакле, поставља се питање како их привући и још теже, како их адекватно наградити и задржати на постојећим позицијама. То је изазов за све менаџере људских ресурса. Добро је што савремени системи награђивања све више добијају на значају и у нашој земљи. Донеле су их велике стране компаније које су дошле у Србију.

Значајно је, међутим, и нешто друго. Однедавно, упоредо са развојем тржишних постулата, и у домаћем приватном сектору добијају на значају савремени системи награђивања. Рекло би се да су домаћи бизнисмени напокон схватили значај висине плате, као и осталих бенефиција, јер се тако долази до најбољих стручњака и они се везују за фирму.

Овакве оцене Лидије Маџар, асистента на предмету менаџмент људских ресурса, на Факултету за трговину и банкарство БК Универзитета, биле су и својеврсни увод у причу о систему плата и другим облицима награђивања запослених у свету. Наша саговорница најпре подсећа да се у свету одомаћио нов концепт награђивања запослених према стварном учинку и радним ком- петенцијама које подржавају корпоративну стратегију и оне елементарне организационе вредности.

Podelite ovaj tekst: