ВЛАДИМИР ЦВЕТКОВИЋ – НАЈСТАРИЈИ ЗАНАТЛИЈА У НИШУ

Иако је недавно напунио деведесет година, најстарији нишки занатлија не размишља да стави катанац на своју радњу прецизне механике

najstariji-zanatlijaВладимир Цветковић је најстарији занатлија у Нишу, а вероватно и у целој земљи, који још ради. Недавно је прославио деведесети рођендан и почео да „троши“ десету деценију више него активног живота, али не размишља да стави катанац на своју радњу прецизне механике у центру града. Штавише, каже да алат неће одложити све док га руке и ноге служе.

Прецизну механику учио је од Немца Адама Пахонцера који је у Ниш побегао од долазећег рата. Три године је учио занат, потом три године радио као калфа код свог учитеља, да би 1943. године отворио своју радњу. Четири месеца провео је у Немачкој на усавршавању, одакле је, каже, донео нове „финесе“ у овом послу и постао најпознатији мајстор за оправку шиваћих и писаћих машина.

Фабрике које су се у оно време бавиле производњом машина, ангажовале су га за овлашћеног сервисера. Највише је радио за Товарну писалних стројева „Емона“ из Словеније и Творницу рачунарских стројева из Загреба. Одржавао је шиваће и писаће машине на југу Србије, али и у другим крајевима Југославије.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: