ПРОЈЕКАТ ЕТНО МРЕЖЕ: Радионице за израду рукотворина

Пројекат „Лиценцирање стандарда за послове у руралним подручјима“ реализовала је Етно мрежа, уз подршку немачке организације за међународну сарадњу GIZ/KWD, са намером да се уведу стандарди у изради рукотворина и у едукацију из области старих заната

rukotvorineПројекат лиценцирања радионица за производњу рукотворина под називом „Лиценцирање стандарда за послове у руралним подручјима“ реализовала је Етно мрежа, уз подршку немачке организације за међународну сарадњу GIZ/KWD, ради успостављања стандарда у производњи и оживљавања традиционалне израде рукотворина у Србији. Пројекат је трајао девет месеци, до краја септембра, а циљ је увођење стандарда у изради рукотворина и у едукацију из области старих заната – ткање, пустовање вуне, вез и златовез, плетење, нецовање, керамика и грнчарија. Неке од ових техника су готово заборављене, али их је Етно мрежа очувала као значајан део традиције и културног наслеђа. Циљеви пројекта су самозапошљавање жена и младих у руралним подручјима и стварање услова за њихово економско оснаживање, обогаћивање туристичке понуде, подизање квалитета рукотворина, очување и ревитализација традиционалних техника израде. У пројекат је било укључено пет радионица из Великог Градишта, Кладова, Неготина, Бољевца и Сокобање, а њиховим представницима су 29. септембра, на свечаности у Министарству економије и регионалног развоја уручене лиценце.

Едукацијом из области старих заната укупно је обухваћено 200 жена, а њих 30 су након реализације пројекта постале едукатори у лиценцираним радионицама. У оквиру пројекта, поред едукације жена, радионице су опремљене са 14 разбоја, три грнчарска точка, 25 излагачких паноа и десет сетова за пустовање вуне, а издата је и брошура.

Представници медија посетили су радионице Јефимија у Великом Градишту и Зан Арт у Неготину 27. септембра, у којима је већина жена обучена за рад у различитим занатима. Многе од њих највише воле да раде на изради посуђа од керамике.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: