ALEKSANDAR RUŽEVIĆ: Sto dana premijerki za snažan reformski program

Vlada mora da bude hrabra, brza i efikasna. Treba da bude energična u sprovođenju određenih teških mera i da ima konsenzus za realizaciju i podršku za rad u punom kapacitetu. Ana Brnabić ima snažan reformski program i neophodno je da joj se da prvih sto dana da pokaže šta zna i ko je. Sve ostalo je nekonstruktivno i nefer, neetički i nije u interesu naše države i društva

Aleksandar Ružević

Mi u Srbiji moramo najpre da kreiramo “osećaj hitnosti” i da sve stavimo na “brzu traku”, kako bi se neki problemi što pre rešili a zastoji otklonili. Veoma je važno da iz faze “deklarativnog prihvatanja” uđemo u fazu rešavanja problema. Dok ne “zasučemo rukave” i dok ne počnemo ozbiljno da radimo na svim nivoima, ništa se neće desiti, samo će se ova nacija dalje gubiti u “bermudskom trouglu” koji je progutao mnoge dobre ideje, a koji čine: pravna sigurnost, obrazovanje i zdravstveni sistem. Dok se ta tri stuba ponovo ne uspostave na pravi način, nećemo moći mnogo da napredujemo.

Ovako je Aleksandar Ružević, predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za regionalni razvoj (NALED) i generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija, odgovorio na naše pitanje o tome zašto ne ostvarujemo veće stope ekonomskog rasta i zašto ostajemo u krugu evropskih nerazvijenih ekonomija. U intervjuu za Magazin Biznis Aleksandar Ružević podseća na rezultate koje je za deceniju postojanja ostvario NALED, na angažovanje sadašnje premijerke Ane Brnabić koja je svojevremeno bila i predsednik i član UO NALED-a, upozorava na neuralgične tačke srpskog društva i ekonomije i kaže:

– Želim da moja deca ostanu ovde i da ne pomisle da postoji bolja zemlja za život od Srbije. Zato treba da budemo brzi, hrabri i efikasni. Svako putovanje počinje prvim korakom i na nama je da što pre napravimo taj važan iskorak.

• Vi ste od pre dva meseca na poziciji predsednika UO NALED-a. Na koji način ćete doprineti da se napravi taj važan iskorak?

– Predsedavam organizacijom koja je već “u punoj brzini”. Strategija je jasno definisana našom Skupštinom članstva, agende su takođe poznate i utvrđene, a sve se to poklapa sa opštim interesom društva. Ono što ja lično mogu da doprinesem to je da svojom energijom i svojim poslovnim sistemom vrednosti pomognem ubrzanje realizacije te strategije. Drugim rečima, da se implementira sve što je dogovoreno. I u tom smislu naša očekivanja od Vlade su da bude brza, efikasna i da nađe put da izađemo iz začaranog kruga međuizbornih perioda. Jer, srpskom društvu je potrebna vitalna agenda i stvaranje sistema vrednosti, odnosno funkcionalne ekonomije koja će nam omogućiti da idemo napred.

• Kakva su očekivanja od premijerke Ane Brnabić, s obzirom na to da ste i Vi lično i ostali članovi, sarađivali sa njom u NALEDU-u?

– Ana Brnabić je bila član UO i predsednik UO kada je naša alijansa uspela da implementira i plasira veoma važne agende: od izdavanja elektronskih građevinskih dozvola preko Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije do sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Njen doprinos je u tom pogledu veliki, jer ima energiju koja je bila veoma važna da se te agende stave na dnevni red i da se implementiraju. Zato očekujemo da ista energija bude prepoznata i na novoj poziciji i da Ana dobije podršku koju ta energija podrazumeva, a to je da bude pokretač i nosilac daljih promena. Naravno, NALED je tu da pomogne jer ona odlično poznaje kapacitet naše organizacije, dobro razume koliko mi možemo da doprinesemo ubrzavanju reformi i to bez ikakvih pretenzija sa naše strane. Uostalom, kada se pročita ekspoze premijerke i kada se uporedi sa strateškim prioritetima NALED-a, vidi se da tu postoji visok procenat poklapanja – iste su nam vrednosti i prioriteti. Ana Brnabić će imati našu apsolutnu podršku zbog energije, relevantnosti i znanja koje poseduje i u koje smo se mi u NALED-u uverili. Ali, mi ćemo i dalje biti vodeći kritičari i Vlade i parlamenta i uvek ćemo imati objektivan pristup prema svemu što predsednik Vlade, Vlada i parlament predlažu. Konstruktivna kritika i objektivan pristup – to su naši postulati i u tom pogledu nema kompromisa.

• Pa, kakva je onda poruka Vladi i premijerki?

– Mi smatramo da Vlada mora da bude hrabra, brza i efikasna. Treba da bude energična u sprovođenju određenih teških mera, da ima konsenzus za realizaciju svih kompleksnih mera i podršku da radi u punom kapacitetu. Ana Brnabić ima snažan reformski program i neophodno je da joj se da prvih sto dana da pokaže šta zna i ko je. Sve ostalo je nekonstruktivno i nefer, neetički i nije u interesu naše države i društva.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST KAO STRATEŠKO OPREDELJENJE: Poslovanje i dobrobit zajednice
  • JUBILEJ HE „ĐERDAP 1“ – USPEŠNIH 45 GODINA: Petina struje stiže sa Dunava
  • ZAŠTO JE RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA VAŽAN ZA SRBIJU: Kreativnost i ideje tri zaljubljenika u biznis
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO (2): Digitalna transformacija je važna za banke
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Novi format revizorskog mišljenja
  • MENADŽERSKI VODIČ: Lekcije sa osmehom
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (2): Kako da prihvatite i kontrolišete konflikt
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2017.
Podelite ovaj tekst: