WEB RAZGOVORI SAM-a „ASK AN EXPERT“: Upravljajte krizom, nastavite da investirate

U aprilu i maju, tokom karantina i izolacije, Srpska asocijacija menadžera (SAM) organizovala je web diskusije o top temama koje je nametnula nova kriza izazvana virusom kovid-19. Ovaj oblik komunikacije je naišao na dobar prijem kod menadžera, pa je nastavljen i posle ukidanja vanrednog stanja. U web razgovorima, u serijalu pod nazivom „Ask an Expert“, gosti su bili i Slobodan Đinović, direktor Orion Telekoma i član UO SAM-a, i Dragan Lončar, profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta i prodekan za saradnju sa privredom. Magazin Biznis prenosi neke od poruka i ocena učesnika programa „Ask an Expert“.

Slobodan Đinović

Đinović: Vreme promena i novih izazova

Investirajte, ali procenite šta će biti potrebno i šta će imati pravu vrednost na tržištu. Ne odlažite i ne čuvajte novac i kapital. To je često pogubno za biznis. Ne treba stati sa investicijama. To je slično kao kad uđete u defanzivu, to ne rešava probleme na koje naiđete. Treba prepakovati određene ideje, ali nikako ne treba odustajati i zaustavljati investicije. Uvek postoje prilike, samo treba biti veoma aktivan, otvoren za sve opcije.

Lončar: Da iz krize izađeš bolji nego što si u nju ušao

Krizu ne smemo na potcenimo, zagovornik sam realnog i konstruktivnog optimizma, a ne neargumentovanog optimizma. Uvek verujemo da možemo više i bolje, optimizam jeste pozitivna stvar, ali opasno je kad optimizam postane zabluda u biznisu. Suština upravljanja krizom je, kako ističe Nasim Taleb, antifragilnost – da iz krize izađeš bolji nego što si u nju ušao. Kriza je veliki reflektor koji bolje osvetljava sve aspekte poslovanja nego regularna situacija. Kriza je test za proveru koliko smo sposobni kao organizacija da odgovorimo na najgori mogući scenario.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE PRUŽA PODRŠKU DOMAĆIM PROIZVODIMA, PROIZVOĐAČIMA I POTROŠAČIMA KROZ NOVI PROJEKAT: Budimo „Čuvarkuće“
 • NIS NASTAVLJA SA ULAGANJIMA U KLJUČNE PROJEKTE: Odlučan i brz odgovor na krizu
 • DRAGOCENA PODRŠKA PREDUZETNIŠTVU I INOVACIJAMA: Dva miliona dinara za digitalne projekte
 • KOMPANIJA „JADRAN“ OBELEŽAVA 70 GODINA OD OSNIVANJA: Graditelji novih dimenzija
 • VLADA SRBIJE PROPISALA POMERANJE ROKOVA ZA SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA: Usklađivanje sa Zakonom o računovodstvu po novim pravilima
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Banca Intesa ima odgovornost da učestvuje u oporavku ekonomije
 • U FOKUSU – BANKARSTVO I FINANSIJE
 • BIZNIS DODATAK – HUMANOST U VREME KORONE
 • EKSPANZIJA ONLAJN VIDEO PLATFORMI ZA VREME PANDEMIJE: Stotine miliona ljudi na web sastancima
 • TV SLIKE I PRILIKE: Udar na najvoljeniju kćerku srpske lirike
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2020.
Podelite ovaj tekst: