Породица и заједница

Једна компанија је осигурала своју позицију у малој, политички нестабилној, земљи тако што је инвестирала и добро се опходила према хиљадама запослених у компанији и стекла њихову подршку

porodica-i-zajednicaПородица има неписано правило, на пример, да породични акционари не инвестирају у компаније које су конкуренти њиховој компанији. „На тај начин постижемо да ако партнер инвестира код нас, то неће представљати конкуренцију другој целини у којој члан породице има удео,” каже председник компаније. Из другог плана, Сонепар, породична фирма са седиштем у Паризу, у тишини је преузео компаније за снабдевање електричном енергијом у целом свету. Данас, са годишњим приходима који премашују 6,6 милијарди евра, производњом у 29 земаља и са више од 19.000 запослених, Сонепар је међународни лидер у дистрибуцији електричне опреме. Уколико вам име Сонепар није познато то је зато што породице Куазне и Ламбер, које су његови власници, следе стратегију задржавања имена компанија које су преузели и не врше велике промене у постојећем менаџменту који разуме локалне обичаје.

У оквиру дискусије о теми односа између холдинг компаније и купљених компанија, један од локалних директора, Емануел Гравијер, из Франко-Белж, у Малакофу, у Француској, каже да Сонепар даје велику слободу својим огранцима. „Породични карактер корпорације омогућава блиске односе и пуно поверење за које сви сматрају да је од непроцењиве вредности.” Инвестирање и стварање добре репутације у вашој заједници, како год је дефинисали, може да буде локална, регионална или чак национална, у зависности од величине и подручја пословања и локације. Понекад се компаније, када је реч о њиховим доприносима заједници, труде да буду дискретне. И то је савршено у реду.

Међутим, закључио сам да су дуговечне компаније чешће отворене у свом доприносу развоју свог града, региона или државе.

Podelite ovaj tekst: