„ЗЕЛЕНИ КИЛОВАТИ“ – ЕНЕРГЕТСКА БУДУЋНОСТ

У Лесковцу отворена прва соларна електрана на југу Србије, а оваква струја могла би да буде добар извозни производ

solarni-paneliПрва соларна мини електрана на југу Србије, пројектована на 260 киловата, отворена је на згради Пројектног грађевинског центра „Домит“ у Лесковцу. Може да снабдева педесет до шездесет домаћинстава и, како је на отварању приметила Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, није великих капацитета, али је њен значај у томе што је означила почетак изградње оваквих електрана у Србији. Овом приликом најављена је изградња соларних електрана у десет општина на југу Србије укупне снаге 40 мегавата. А на недавној конференцији за новинаре Окружног одбора СНС-а у Лесковцу најављен је пројекат изградње чак четрдесет мини соларних електрана у Јабланичком округу, укупне вредности око сто милиона евра.
Фирма „Домит“, чије је седиште у Лебану, у власништву је др Петра Митковића, дугогодишњег професора Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу, који је у овај пројекат уложио сопствена средства у намери да покаже да су овакве инвестиције могуће и у нашој земљи која је на зачељу по коришћењу обновљивих извора енергије.

Професор Митковић сматра да су „зелени киловати“ енергетска будућност и да свако домаћинство може на овај начин да произведе струју за своје потребе. Енергија сунца је непресушна и биће је док буде и наше планете.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: