ŽEROM DE HAN, MAZDA: Napravili smo dobar posao u Srbiji

Želimo da se fokusiramo na brend. Odlučili smo da budemo sportski orijentisani i krećemo se u tom smeru. Druga stvar je dizajn, atraktivan izgled automobila, lepota usklađena sa funkcionalnošću. Poznato je da su japanska kola sigurna i pouzdana

Žerom de Han

Beogradski sajam automobila BG Car Show okupio je sredinom marta ove godine sve vodeće proizvođače na jednom mestu. Tim povodom gost Beograda bio je i Žerom de Han (Jerome de Haan), direktor Mazde za centralnu i jugoistočnu Evropu, koji se na licu mesta uverio u interesovanje posetilaca i uslove koje su imali izlagači. Njegov utisak je da je sajam bio fer i da je korektno što su svi imali jednake štandove, jer je onda reč bila zaista o automobilima, a ne o svetlosnim efektima ili takmičenju ko će više potrošiti na opremanje izložbenog prostora.

U intervjuu za Magazin Biznis Žerom de Han govori o rezultatima Mazde u Srbiji i u regionu, konkurenciji, uticaju svetske krize na automobilsku industriju i očekivanjima za naredni period.

• Kao direktor za region centralne i jugoistočne Evrope možete li da uporedite rezultate Mazde u Srbiji sa rezultatima zemalja u našem regionu?

– U Srbiji smo napravili veoma dobar posao. Mi smo rastući brend i ovde imamo dobar tržišni udeo, oko 2,5 odsto. U poređenju sa Mađarskom i Rumunijom to je znatno bolja cifra, a veoma brzo sustižete i Hrvatsku. Slovenija je isto na 2,5 odsto. Mislim da je tržište relativno stabilno, iako je bilo malog pada, za razliku od Mađarske i Rumunije gde je taj pad iznosio čak oko 18 odsto. Trenutni rezultati su u skladu sa našim očekivanjima i ambicijama.

• Kakva su očekivanja u narednom periodu?

– Mi ne želimo da uđemo u cenovno nadmetanje sa konkurencijom. Moramo da nastavimo strpljivo da radimo na našoj korisničkoj bazi. Moramo biti sigurni da su dileri adekvatno opremljeni da mogu privući kupce, da imaju dobru uslugu i prostor, salon za automobile. Lako je imati brz rast, ali kada jedne godine imate veliki skok pitanje je šta će biti dalje. Mislimo da je bolje ići sigurno, korak po korak, nego imati velike ambicije za brz momentalni uspon.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: