MIRKO LATINOVIĆ, “TRADEUNIQUE”: Novac najbrže trči

Da biste bilo koga privukli kao investitora, morate mu dati čiste i jasne zakone i vremenski rok. Ako nema jasnog zakona i vremenskog roka, teško je nekoga privući. Novac je kao voda: gde je veća nizbrdica, novac brže trči

Mirko Latinović

Jedinstveni multifunkcionalni kompleks “TQ City” površine oko 50.000 metara kvadratnih otvoren je 26. marta 2010. godine u centru Inđije. Tržni centar zauzima 16.000 metara kvadratnih na dva nivoa, ima supermarket, poslovni centar, stambeni blok, kongresnu salu, hotel, fakultet, biblioteku, dečju igraonicu, heliodrom. U taj “grad u gradu”, kako ga u Inđiji zovu, kompanija “Tradeunique”, koja je investitor, projektant i izvođač radova na objektu, uložila je 35 miliona evra.

Iako je reč o investiciji od čak 35 miliona evra, od političara je bio prisutan samo Goran Ješić, predsednik opštine Inđija, i to baš zbog svoje funkcije, odnosno zato što je “grad u gradu” u Inđiji. U razgovoru za Magazin Biznis, pitamo Mirka Latinovića, predsednika kompanije “Tradeunique”, kako to da nije bilo najviših državnika na otvaranju ovako velike investicije, kad se zna da su “crvene vrpce” presecali i za daleko manja ulaganja.

– Mi nemamo političkih ambicija, mi smo investitori – građevinari. Naša kompanija je prisutna u Italiji, Španiji, Rusiji, Crnoj Gori i Srbiji a gradnja obuhvata sve: počev od koncepta, od projekta do izvođenja radova. Možemo da budemo i podizvođači i generalni izvođači, zavisno od projekta – kaže Latinović.

Istorija kompanije “Tradeunique”, kako saznajemo u razgovoru sa Latinovićem, počinje od 1. aprila 1986. godine (1. aprila ove godine navršile su se tačno 24 godine). Naš sagovornik, elektroinženjer po struci, priseća se da je to bilo vreme kraja SSSR-a, a on se tamo nalazio kao predstavnik slovenačke Iskre iz Kranja. Tada je tamo osnovao svoju firmu i počeo da posluje najpre u Rusiji a onda i u ostalim evropskim zemljama.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: