PANDEMIJSKA KRIZA IZ UGLA POSLOVNIH LJUDI I ANALITIČARA: Prilagodite se novim vremenima ili ćete propasti

Ništa više neće biti kao pre, dolaze nova vremena za biznis, morate da budete inovativni ili ćete nestati – neke su od poruka koje već mesecima kruže ekonomskom i poslovnom scenom Evrope i sveta, pa i Srbije. U jednoj od brojnih onlajn konferencija kojima su internet mreže bile preplavljene tokom novembra i decembra, mogla su se čuti zanimljiva tumačenja onoga što nam se događa, uz procenu bliske i dalje budućnosti.

Ivan Ostojić u Beogradu na CEO Samitu

Na beogradskom CEO Samitu virtuelno održanom 2. i 3. decembra, u organizaciji magazina InStore i nedeljnika NIN, među brojnim učesnicima bili su i Ivan Ostojić, partner u kompaniji Mekinsi u Cirihu, u Švajcarskoj, i Miljenko Pivac, član Uprave Pivac Grupe i suvlasnik velike hrvatske mesne industrije, koja odnedavno u većinskom vlasništvu ima i konditorsku industriju Kraš. Njihova izlaganja nude zanimljiva iskustva i preporuke za budućnost biznisa, pa prenosimo nešto od onoga što su saopštili javnosti sa ovog CEO Samita.

Ostojić: Udar kovida-19 je 4,5 puta veći nego kriza iz 2008.

Pandemijsku krizu 2020. godine Ivan Ostojić je ocenio kao strahovit udar na globalnom nivou te da je, prema analizama, uticaj ove krize četiri i po puta gori nego finansijske krize iz 2008. godine.

– Rast nezaposlenosti i prekid kontinuiteta rada malih biznisa, neki su od efekata udara pandemijske krize. Uticaj na određene sektore je dramatičan – putovanja su uništena. Transport je poremećen pa će od 13 do 30 odsto globalne trgovine nestati u 2020. Prema anketama, čak oko tri četvrtine malih biznisa će postojati samo još nekoliko narednih meseci. Mali biznisi, kao dobavljači, praktično će nestati, a oni su veoma značajni za velike sisteme. Jasno je i da predstoji restrukturisanje lanca nabavki kod mnogih sektora. To je i prilika za zemlje Zapadnog Balkana da postanu habovi za evropsku privredu, jer će mnogi preseliti svoje kompanije i tražiti dobavljače. Kompanijama je važno da lance nabavke učine rezistentnim na šokove, objasnio je Ostojić u svojoj prezentaciji.

No, cela ta situacija i priroda pandemijske krize, donosi novu prekretnicu: dolazi novi talas tehnologija koji će zahvatiti svet i promeniti ga. Već smo videli, rekao je Ostojić, kako je u koroni digitalizacija povećala produktivnost i ubrzava je. Promene su se dogodile i u radnoj kulturi, rad od kuće.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • ŠTA DONOSI NOVO POSTROJENJE „DUBOKA PRERADA“ U SRBIJI: Kako je rafinerija u Pančevu postala najbolja u regionu
 • ČOVEK KOJI RETKO DAJE INTERVJUE, PORUČUJE: Najvažnije je biti inovativniji od drugih
 • PREGLED USVOJENIH IZMENA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI I ZAKONA O POREZIMA NA IMOVINU: Šta donose izmene zakona iz oblasti poreza
 • IZ BANKARSKOG UGLA: Obezbedili smo stabilan izvor finansiranja u najturbulentnijem periodu
 • SVETOSLAV ATANASOV, GENERALNI DIREKTOR COCA-COLA HBC SRBIJA: Značajan doprinos Coca-Cola sistema srpskoj privredi
 • ZOLTAN GARAI, DIREKTOR KOMPANIJE MOL SRBIJA: Planiramo dalje širenje mreže
 • MARJANA DAVIDOVIĆ, GENERALNA DIREKTORKA NESTLÉ ADRIATIK ZA JUŽNI REGION: Novi izazovi nas motivišu da budemo još bolji
 • PODRŠKA I POMOĆ DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI U 2020. GODINI
 • MENADŽERSKI VODIČ: Igre milijardera
 • ODRŽANA ČETVRTA KONFERENCIJA „SRPSKI DANI OSIGURANJA” Osiguravači su pitali: Prijatelji, kako ste
 • TV SLIKE I PRILIKE: Ne može se živeti bez dobrote i ljubavi
 • MONCA, LOMBARDIJA, NA KRAJU 2020. I U OČEKIVANJU 2021.: Raspoloženje pred Božić – ni nalik „onoj“ Italiji
 • MESEČNI HOROSKOP ZA POSLOVNE LJUDE: Šta kažu zvezde za biznis u 2021. godini
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2021.
Podelite ovaj tekst: