MENADŽERSKI VODIČ: Zašto su žene bolje vođe

Studija “Harvardske poslovne revije” pokazuje da su žene šefovi rangirane bolje od svojih muških kolega čak u 12 od 16 liderskih atributa, kao što su inicijativnost, integritet i poštenje, inspirisanje i motivisanje drugih, rešavanje problema i strateško analiziranje, usmerenost ka ciljevima…

zasto-su-zene-bolje-vodjeBiti vođa, lider, u politici ili biznisu, uglavnom je muško zanimanje, što se vidi već na prvi pogled, bilo da pogledamo sopstveno okruženje, ili se oslonimo na svoje poznavanje globalnih prilika. Bez obzira na kom nivou i u kojoj oblasti, predvodnici su uglavnom muškarci.

Da su žene u manjini, pokazuje i podatak da je na čelu 500 najvećih američkih kompanija, liste koju sačinjava magazin Fortune, samo 3,8 odsto žena. Od 193 članice Ujedinjenih nacija, žene su predsednice ili premijerke samo u 20 (među njima je svakako najpoznatija kancelarka Angela Merkel, dok su u našem susedstvu to hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i kosovska Atifeta Jahjaga).

Ovakav “odnos snaga” nije međutim fer, s obzirom na to da mnoge univerzitetske studije pokazuju da su u “liderskom ratu polova” žene po mnogim kriterijumima bolji lideri od muškaraca. Studija čije nalaze je objavila “Harvardska poslovna revija”, pokazala je, na primer, da su žene šefovi rangirane bolje od svojih muških kolega čak u 12 od 16 liderskih atributa, kao što su inicijativnost, integritet i poštenje, inspirisanje i motivisanje drugih, rešavanje problema i strateško analiziranje, usmerenost ka ciljevima i slično.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: