JUBILARNA 20. KONFERENCIJA EUROMONEY U BEČU: Kako izbeći zamke deflacije

Države centralne i istočne Evrope i dalje osećaju efekte finansijske krize. To znači da fokus ostaje na makroekonomskoj i finansijskoj stabilnosti, uz suočavanje sa mogućom deflacijom. Prema ocenama bankara i investitora, regionu CIE prognozira se slab rast, tek nešto iznad evropskog proseka

Panel o fiskalnoj politici na kojem je učestvovao i srpski ministar finansija Dušan Vujović

Panel o fiskalnoj politici na kojem je učestvovao i srpski ministar finansija Dušan Vujović

Makroekonomska stabilnost, strukturne reforme i fleksibilnija monetarna politika prioriteti su za obezbeđivanje oporavka i jačanje potencijalnog rasta na srednji rok. Ovo je bio jedan od glavnih zaključaka ovogodišnje jubilarne, dvadesete po redu, konferencije Juromani (Euromoney) koja je održana 20. i 21. januara u Beču.

Na najvećem skupu bankara i investitora centralne i istočne Evrope (CIE), prisutno je bilo više od 1.100 učesnika iz cele Evrope. Oni su, zajedno sa ministrima finansija, direktorima međunarodnih finansijskih institucija i guvernerima centralnih banaka, kao i sa vodećim poslovnim ljudima i ekonomskim stručnjacima, govorili o najvažnijim temama iz oblasti poslovanja i finansija.

Razmenjena su mišljenja o ekonomskoj perspektivi, stabilnosti finansijskog sektora i deviznim tržištima, u svetlu neočekivane odluke Švajcarske centralne banke (Swiss national bank) da odustane od ograničavanja rasta franka prema evru. Kreatori politike, ekonomisti i poslovni lideri ocenjivali su efekte naglog pada cene sirove nafte na globalnom tržištu, kao i posledice evropskih sankcija prema Rusiji i geopolitičke nestabilnosti u Ukrajini, Siriji i Iraku.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FREDERIK KUEN (FREDERIC COIN): Povoljnije okruženje za nove investicije
  • Zapažen nastup srpskih izlagača na sajmu „Prodexpo“ u Moskvi
  • Oprez prilikom kupovine
  • Upravljanje otpadom je rastuća industrija
  • Osvojite jednu od prestižnih stipendija
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Vežbajte za javni nastup
  • POSLOVNA SAZNANJA: MOJO ili NOJO
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. Marta 2015.
Podelite ovaj tekst: