16. KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE „UPGRADE IN BELGRADE“: Bez državnih IPO, Berza će se teško razvijati

“Pitanje svih pitanja“ za razvoj tržišta kapitala postaje usvajanje nacionalne strategije razvoja tržišta kapitala. Beogradska berza se ne može razvijati bez podrške države i bez privatizacije državnih preduzeća preko berze. Na konferenciji je najavljen dugo očekivani IPO za narednu godinu

Učesnici jednog od panela na konferenciji “Upgrade in Belgrade 2017”

Razvoj Beogradske berze treba da počne listiranjem državnih kompanija na berzi ili tako što bi se državne obveznice finansirale preko berze. Ako želimo da razvijamo tržište kapitala onda to nije moguće samo na osnovu privatnog interesa. Tako nešto moguće je samo u Sjedinjenim Američkim Državama. U svim ostalim zemljama je država imala uticaj na razvoj berze.

Ovo je izjava Vladimira Čupića, direktora Predstavništva Atlantic grupe u Srbiji, ali istovremeno i centralna poruka 16. Konferencije Beogradske berze koja je održana 7. novembra u Beogradu i na kojoj je on bio jedan od učesnika panela.

Konferenciju je otvorila Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, istakavši da je ta institucija spremna da pomogne razvoj Beogradske berze „kako bi ona ponovo bila lider u regionu i zauzela mesto koje je nekada imala“.

Narodna banka je, kako je istakla, učinila mnogo u zakonskoj nadležnosti i uvek je spremna da pomogne inicijative koje treba da dovedu investitore, a ne da ulagače odvode van zemlje.

“Makroekonomska i finansijska stabilnost, uz političku stabilnost kao preduslov, jesu ostvarene“, istakla je Tabakovićeva.

Ipak, kao „pitanje svih pitanja“, kako je rekao Predrag Dedeić, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, nameće se izrada strategije razvoja tržišta kapitala u čemu bi učestvovali i Komisija, ali i Beogradska berza, Ministarstvo finansija, eksperti, Vlada, međunarodne institucije. Kao i Čupić, i on je istakao da je početak razvoja berze potencijalna privatizacija preostalih javnih preduzeća preko berze.

– I Južna Koreja je 1995. bila „kazino“ tržište, a sada je jedno od najrazvijenijih jer je Vlada podržala razvoj tržišta kapitala. Neophodno je i ukloniti sve prepreke koje se ogledaju, pre svega, u poreskoj politici i deviznom poslovanju, rekao je Dedeić.

Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, rekao je da ne mora da se ide u daleku Aziju kako bi se videli primeri na koji način su razvijene berze, već je dovoljno pogledati iskustva regiona – Hrvatske, Bugarske.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • FOKUS NA IZGRADNJI JAČEG ODNOSA IZMEĐU POTROŠAČA I GORENJE BRENDOVA: U čemu vam sve može pomoći šoping bot
  • SWAMI NATARAJAN, LIDER PRODAJE, RAZVOJA I STRATEGIJE KOMPANIJE ORACLE: Možemo da unapredimo elektronske usluge u državnoj upravi
  • PROJEKAT SAVETA EVROPE I EVROPSKE UNIJE: UPRAVLJANJE LJUDSKIM RESURSIMA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI U SRBIJI: Građani imaju pravo na kvalitetnu javnu upravu
  • IZ BANKARSKOG UGLA: Kako zaštititi poslovanje od promena deviznog kurs
  • FRANK REUL, ŠEF RAZVOJA ORBIS – ACCORHOTELS ZA ISTOČNU EVROPU: U ovom regionu vidimo šansu za snažan rast
  • KLOD BRODIK, GENERALNI MENADŽER KOMPANIJE SERVIE Inovativne terapije dostupne i u Srbiji
  • POSLOVNA SAZNANJA: Bolujete li od nedostatka vremena
  • PORUKE VREMENA PROŠLIH – ISTORIJA I TRADICIJA FILANTROPIJE U SRBIJI U 20. I 21. VEKU (3) Filantropija u oblasti nauke i prosvete
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2017.
Podelite ovaj tekst: