AGROKOR: Todorić, od svemoći do nemoći

Biznismen, o kome hrvatska javnost do skoro nije smela da pisne, poslednjih nedelja ne silazi sa naslovnih strana. Telenovela, koju su pojedini hrvatski mediji u šali nazvali „I bogati plaču“, pred očima regionalne javnosti emituje se već nekoliko meseci. Tačnije, od početka januara kada je rejting agencija „Mudis“ objavila da koncern, sa godišnjim prihodima od 6,5 milijardi evra i 60.000 zaposlenih u regionu, od kojih 11.000 radi u Srbiji, ima izgleda da bankrotira…

Ivica Todorić

Foto: Večernji list

Ovo nije priča o Ivici Todoriću. Ovo je priča o uspehu i kako se do njega dolazi i priča o neuspehu i kako u njemu živimo“.

Ovim rečima reditelj Dario Juričan počinje dokumentarac „Gazda“ koji je pre nepunih godinu dana hrvatska štampa opisala kao „Film koji Todorić ne želi da vidite“. HRT je odbio da ga emituje, a u njemu se jasno vidi kako je Todorić poslovnu imperiju sagradio uz pomoć političkih veza.

„O ‘Agrokoru’ se u ogromnoj većini hrvatskih medija poslednjih 15 godina nije smelo ni pisnuti“, podseća danas novinar Saša Paparela, autor knjige „Gazda“, po kojoj je snimljen istoimeni film. „Pre samo pola godine, kad je Dario Juričan na filmskom festivalu u Motovunu prvi put prikazao ‘Gazdu’‚ dopisnica HRT-a otvoreno mu je rekla kako nije sigurna da će prilog o filmu biti objavljen. Sada staklena kupola puca“, objasnio je Paparela kako se Todorićev put u samo nekoliko meseci kretao od svemoći do nemoći. Još jedan primer minulih nedelja je vrlo jezgrovito pokazao uspon i pad Gazde.

Sonja Hodak, nekadašnja urednica „Biznis.hr“ podelila je na društvenim mrežama svoje iskustvo sa Todorićem o kome „cela poslovna, profesionalna, javna, politička, medijska scena nije pisnula“. A svi su znali sve.

„Mislim da sam bila prva novinarka velike redakcije koja je zamoljena da više ne prati ‘Agrokorov’ poslovni sustav. Nakon što sam to radila godinama, zamoljena sam da malo odmorim“, prisetila se Sonja. Todorić je postao veliki poslovni partner i oglašivač, o takvima se piše s posebnom merom opreza i jako se pazi šta se piše, dodala je.

„Jedan od mojih posljednjih tekstova vezanih uz ‘Agrokor’ bio je intervju s Velikim Valentom Vrhovskim, tadašnjim šefom vode u Podravci. Čovjek je posve otvoreno u intervjuu rekao da im Todorić u svojim dućanima zavrće ruku i ne da priliku radi Jamnice. Prvi i jedini koji je tako otvoreno govorio. Zato pišem Veliki velikim slovom – objašnjava Sonja na jednoj društvenoj mreži.

Šta je bio epilog priče? „Veliki Valent je smjenjen s direktorske pozicije, izgubio je snagu, potom elan, pa i zdravlje, na koncu je otišao iz Podravke… Ja sam dobila jedno Todorićevo vrištanje u telefon; išlo je otprilike ovako: To su moji dućani! Moje police! Ja ću pustiti koga hoću i koliko hoću na moje police!

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NA BEOGRADSKOM SAJMU OD 15. DO 19. MAJA: U ritmu budućnosti
  • ODGOVORAN ODNOS PREMA PRIRODNIM RESURSIMA I BUDUĆIM GENERACIJAMA: Bezbednost na radu – preduslov za uspeh
  • ODRŽAN PROLEĆNI VIVALDI CEO FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: Inspirativne debate na Mokroj Gori
  • DOMINIK ROBERTS, DIREKTOR OPERACIJA MINECO LTD, NAJAVIO OPORAVAK RUDARSTVA U EVROPI I SVETU Geolozi istražuju, vreme rudara tek dolazi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Transferne cene i BEPS projekat
  • MENADŽERSKI VODIČ: Sve može da bude važno
  • LUNIN PRET-A-PORTER CENTAR DA ZASIJATE U PUNOM SJAJU: Saveti za stajling poslovnih žena
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (8): Gde su granice društvene odgovornosti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2017.
Podelite ovaj tekst: