SVETSKI PROIZVOĐAČI NAMEŠTAJA PRONAŠLI NOV NAČIN ZA VELIKU ZARADU: „Mercedes“ u spavaćoj sobi

U „krevetskoj tehnologiji“ nadmeće se mnoštvo tradicionalnih i početničkih kompanija koje nude da se „trećina života provede u prvoj klasi“. Zahvaljujući sve moćnijim i sve jeftinijim mikro čipovima, „pametni kreveti“ obećavaju kvalitetnije spavanje, tokom noći neprestano evidentiraju puls, pokrete i disanje spavača i na osnovu toga obavljaju neka podešavanja

Krevet koji je skuplji nego mercedes

U krevetu se, kako se to obično kaže, provodi trećina života, pa otuda nije svejedno – u kakvom krevetu. Pogotovo danas, kada su informatičke tehnologije ubrzale dinamiku civilizacije, kad je svima dan kratak, pa nastoje da ga produže na račun sna.

Verovatno vam je promaklo da se svake godine obeležava i Svetski dan spavanja (17. mart), kad se u mnogim zemljama nakratko podseti na važnost dobrog sna, kao uslova za dobro zdravlje i visoku produktivnost. I ovoga puta to je bio povod da se ponovo ukaže da neispavanost šteti nečijoj sposobnosti da objektivno proceni situaciju, da dobro obavlja poslove koji zahtevaju logično zaključivanje i složeno analiziranje (zbog čega bi oni koji se hvale da malo spavaju takvo samoreklamiranje trebalo da izbegavaju). Jer nedovoljno naspavan čovek je skloniji impulsivnom i nedovoljno promišljenom odlučivanju.

Ima i ocena da se u stvari ceo svet danas suočava sa „krizom spavanja“. Prema računicama objavljenim prošle godine, Velika Britanija, zbog nedovoljnog sna šest od deset njenih stanovnika, godišnje gubi oko 47 milijardi evra i preko 600.000 radnih dana, dok je šteta koju iz istog razloga trpi Amerika procenjena na 411 milijardi dolara.

Fitbit, američki proizvođač „nosive tehnologije“, narukvica koje prate fizičke aktivnosti i istovremeno evidentiraju i vreme provedeno u snu, povodom pomenutog Svetskog dana spavanja, obelodanio je rezultate svog istraživanja dužine sna u 18 zemalja, po kojoj se najmanje (prosečno 6,35 sati) spava u Japanu, a najviše (7,25) na Novom Zelandu. Nas nema na ovoj tabeli koju objavljujemo, pa o našim krevetskim satima možemo samo da nagađamo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NA BEOGRADSKOM SAJMU OD 15. DO 19. MAJA: U ritmu budućnosti
  • ODGOVORAN ODNOS PREMA PRIRODNIM RESURSIMA I BUDUĆIM GENERACIJAMA: Bezbednost na radu – preduslov za uspeh
  • ODRŽAN PROLEĆNI VIVALDI CEO FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: Inspirativne debate na Mokroj Gori
  • DOMINIK ROBERTS, DIREKTOR OPERACIJA MINECO LTD, NAJAVIO OPORAVAK RUDARSTVA U EVROPI I SVETU Geolozi istražuju, vreme rudara tek dolazi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Transferne cene i BEPS projekat
  • MENADŽERSKI VODIČ: Sve može da bude važno
  • LUNIN PRET-A-PORTER CENTAR DA ZASIJATE U PUNOM SJAJU: Saveti za stajling poslovnih žena
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (8): Gde su granice društvene odgovornosti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2017.
Podelite ovaj tekst: