MARŠAL GOLDSMIT: Kako da postanete vrhunski lider

U Beogradu ću objasniti kako da lideri koriste veoma jednostavnu strukturu da pomognu drugim ljudima da napreduju, ali i da pomognu sebi da napreduju. Ljudi će sa Foruma otići sa vrlo jasnim i primenljivim tehnikama kao što su: “Evo kako mogu postati mnogo efektivniji kao lider”, “Evo kako mogu naučiti druge da povećaju svoju efikasnost”, “Evo kako mogu da izgradim tim”…

Maršal Goldsmit

Pod nazivom „Inspiracija, transformacija, akcija – dva najbolja poslovna dana u 2017.“ u Beogradu će se 29. i 30 maja održati nesvakidašnji poslovni „master class“ sa trenutno najslavnijim svetskim predavačima iz nekoliko oblasti. Naime, gosti predavači biće: Maršal Goldsmit, ekspert za liderstvo, Brajan Trejsi, ekspert za tehnike i veštine prodaje, Genadij Polonski, stručnjak za menadžment, i Graciano Dominici, osnivač DSM koučing metodologije. Organizator ovog Foruma je beogradska kompanija za trening i edukaciju BBEE. Prirodno, Magazin Biznis je medijski sponzor ovog veoma značajnog poslovnog foruma, pa ćemo u ovom i u narednom broju objaviti ekskluzivne intervjue sa sva četiri predavača, zahvaljujući posredovanju organizatora BBEE foruma.

U intervjuu sa Maršalom Goldsmitom prvo naše pitanje je glasilo: šta je danas liderstvo i da li je neophodno da jedna kompanija ima lidere?

– Liderstvo je mnogo važnije danas, nego što je to bio slučaj ranije. Veoma se radujem što dolazim u Beograd i što ću vam govoriti o značaju rukovođenja u današnjem vremenu, učiti lidere kako da upravljaju znanjem svojih zaposlenih, učiti lidere kako da grade odnose kroz celu organizaciju… Tako da ukoliko tražite koncept rukovođenja, on je definisan kao rad sa drugima i preko drugih kako bi se postigli ciljevi organizacije. Ključna reč u toj definiciji je rad sa drugima. Jedan od mojih sjajnih klijenata me je naučio, da ukoliko si usmeren ka dostignućima, sve je usmereno ka tebi, ali ukoliko želiš da budeš vrhunski lider onda je sve usmereno na druge ljude. To je ono o čemu ćemo pričati kada dođem u posetu.

• Koje sve vrste liderstva postoje? Koje tipove liderstva prepoznajete?

– Kada pričamo o različitim stilovima rukovođenja, moj lični mentor dr Paul Hersey, razvio je koncept koji se naziva „situaciono rukovođenje“. I naučio me je da ne postoji najbolji stil kod rukovođenja, već da najbolji stil zavisi od situacije. Jedan od stilova može se nazvati „autoritativni“ stil, visoko intenzivno upravljanje u kome su odnosi slabo razvijeni i u kojima se lideri postave sa strane – „Ovo je ono što želim da vidim, ovo je ono što moraš uraditi“… „Ovako želim da uradiš to…“. Drugi stil može biti „mentorski“ stil, u kome lideri većinu svojih instrukcija zasnivaju na dvosmernoj komunikaciji i dijalogu. „Ovo je ono što bi trebalo uraditi”, “Evo zbog čega to treba tako uraditi”, “Šta ti misliš o tome?”… Treći stil jeste stil zajedničkog učešća, “Kako misliš da bi trebalo to uraditi?” što znači dijalog, diskusija, u kojima lideri mnogo toga dobijaju od svojih podređenih. I poslednji stil je onaj u kome lider nauči da delegira i gde uvek zna kada treba da prepusti stvari drugima. Govori stvari kao što su: ”Imaš motivaciju, sposobnost i samopouzdanje da odradiš posao, idi i odradi ga!”.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NA BEOGRADSKOM SAJMU OD 15. DO 19. MAJA: U ritmu budućnosti
  • ODGOVORAN ODNOS PREMA PRIRODNIM RESURSIMA I BUDUĆIM GENERACIJAMA: Bezbednost na radu – preduslov za uspeh
  • ODRŽAN PROLEĆNI VIVALDI CEO FORUM MOKROGORSKE ŠKOLE MENADŽMENTA: Inspirativne debate na Mokroj Gori
  • DOMINIK ROBERTS, DIREKTOR OPERACIJA MINECO LTD, NAJAVIO OPORAVAK RUDARSTVA U EVROPI I SVETU Geolozi istražuju, vreme rudara tek dolazi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Transferne cene i BEPS projekat
  • MENADŽERSKI VODIČ: Sve može da bude važno
  • LUNIN PRET-A-PORTER CENTAR DA ZASIJATE U PUNOM SJAJU: Saveti za stajling poslovnih žena
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (8): Gde su granice društvene odgovornosti
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. maja 2017.
Podelite ovaj tekst: