Ал гросо снажнији од кризе

Ксенија Фекете Цветковић готово две деценије, заједно са тимом менаџера, води једну од најјачих дистрибутерских кућа прехрамбених производа. Од пре пет година власништво Ал гросо дели са француском спољнотрговинском фирмом Maјфер

al-grosoОдржати делатност фирме каква је Ал гросо (Al grosso) д.о.о (увоз, дистрибуција и трговина кондиторским производима) у току две економске кризе, могло би се сматрати великим успехом оснивача Ксеније Фекете Цветковић. Социјална радница по образовању, Ксенија Фекете Цветковић је имала неуобичајену храброст када је осамдесетих година минулог столећа напустила сигуран посао и основала један од првих драгстора у Београду и у Србији. За такав пословни изазов било је потребно, за то време, савладати компликоване прописе бирократског система.

Рођена у породици познатог београдског лингвисте Егона Фекете, одабрала је пут којим се у животу ређе иде и упркос противљењу родитеља („Нисмо те школовали за пиљарицу!“), који су јој ипак пружили финансијску помоћ, Ксенија Фекете Цветковић је започела самостални бизнис. Мајка двојице синова, упустила се у бизнис за који је неопходно имати храброст, стратегију, упорност и позитивну енергију и сараднике од поверења.

Договори менаџерског тима

У разговору за Економетар, Ксенија Фекете Цветковић посебно наглашава да је у усавршавању технологије рада изузетно била значајна примена најсавременијих метода. То подразумева модернизацију логистике, унапређење информационе технологије, сталне обуке и тренинге запослених. Сви комерцијалисти фирме Ал гросо поседују handheld, мале мобилне компјутере, у свим службеним аутомобилима постоје GPRS уређаји за праћење, а у магацину баркод читачи. Све то омогућава да се наручивање и достава робе максимално брзо обављају, уз сталну комуникацију са фирмом и запосленима у продавницама којима се испоручују кондиторски, пекарски и остали производи. Такав начин дистрибуције је у тој мери eфикасан да се роба доставља до сваког купца у Србији у року од 48 сати. Ал гросо дистрибуира робу, како малим радњама тако и продавницама великих тржних ланаца, што представља приближно око 7.000 објеката. Све „кључне купце“, важне системе малопродаја „покривају“ појединачни менаџери који брину о ефикасној и успешној сарадњи. Принципи на којима се заснива стратегија рада фирме су одабрани квалитетни производи, пажљиво планиране цене, правилно организован пласман и позиционирање на местима продаје као и креативно осмишљена промоција заступаних брендова.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: