„ВОБИС“ СУБОТИЦА: Ситан вез и ласерско гравирање

Породична радионица Марије и Јурице Каталинић ради машински вез, шивење мушког доњег веша и ласерско гравирање: „ Ми смо мала фирма и лако можемо да се  прилагодимо, а за нас чак нема препрека и ако је повећан обим посла“, кажу Каталинићи

sitan-vezПредузеће „Вобис“ из Суботице је права породична мануфактура. Производња почива на супружницима Марији и Јурици Каталинић и њиховом специфичном знању за стварање и коришћење посебних компјутерских програма, моделирања, шивења.

„Вобис“ се бави украсним везом, шивењем мушког доњег веша, купаћих костима и спортске опреме, али и ласерским гравирањем на дрвету, стаклу, металу. И то све у породичној радионици смештеној у дворишту куће и не већој од десетак квадратних метара. Али, пре него што су егзистенцију засновали на сопственом бизнису, било је „потребно“ да изгубе посао у друштвеном предузећу.

– Уместо да ставим на списак имена сарадника који би требало да буду вишак, ја сам отишао из предузећа. Тада сам већ солидно познавао програмирања првих компјутера и у то сам се поуздао, прича за Економетар Јурица Каталинић.

Прве „кораке“ у приватном бизнису направио је у издаваштву и прелому књига. Десетак година је радио тај посао да би крајем деведесетих случајно дошао у контакт са програмима за машински вез.

– То ме је заинтересовало због своје специфичности и посветио сам се томе јер то ретко ко ради. Сасвим сам добро напредовао, толико да сам преко интернета почео да сарађујем са једном америчком компанијом и да израђујем програме за њих. Било је то необично искуство: седиш у својој кући, а радиш као да си у њиховој канцеларији, каже Каталинић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: