НОВОПАЗАРСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТИ: Ручни рад за мантије

У фирми „Рекић“ производе се мантије и новопазарске пите јединствене на домаћем тржишту, заштићене као марка са географским пореклом

mantijeПосле тринаест година рада у Електродистрибуцији Новог Пазара дипломирани економиста Бехџида Бека Дустинац запловила је водама приватног предузетништва. Мотив за одлуку била је жеља да се афирмише неки производ краја којег је природа богато обдарила, производ аутентичног порекла и тражен на тржишту. Избор је пао на мантије и пите које су постале јединствени бренд великог породичног предузећа „Рекић“, односно SUBEX-a, чији је Бехџида Дустинац власник и директор.

Пре тачно једне деценије почела је производња аутентичних специјалитета Пештерске висоравни, мантија и пита.

Како за Економетар објашњава Бехџида Дустинац, мантије су врста најмањих пита које могу да се нађу на тржишту и припремају се по традиционалном рецепту овог краја. Димензије су једног залогаја и захтевају доста рада. Тесто је ручно рађено, вишеслојно, ређа се чак 15 до 20 листића за једну мантију. Надев је од јунећег меса и црног лука, зачињен сољу и бибером, али се на захтев тржишта у „Рекићу“ производе и оне са надевом од сира. Надевено тесто сече се на коцкице димензија 5х5 цм и прослеђује у даљу процедуру замрзавања.

– Мантије су, заправо, назив за све врсте меса увијеног у тесто и познате су у многим земљама попут Индије, Турске, Русије. Међутим, наше се разликују од осталих по специфичном укусу који им дају масноће, а то су код нас путер, маргарин и уље – каже Бехџида Дустинац. – Убеђени у јединствени квалитет наших мантија и пазарских пита, напустили смо данско пециво и бурек са којима смо почели пекарску производњу и определили се само за специјалитете који ће постати наш бренд. Тесто за пите такође се ручно развлачи, по рецептима наших бака, филовано разним надевима, а најважније је да коре буду што тање и глатке.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: