ИНЖЕЊЕР САОБРАЋАЈА– МАЈСТОР ЗА САПУНЕ ОД КОЗЈЕГ МЛЕКА

Своје сапуне Зељковић прави у малом простору, ручно, без додатака колагена, фитогена, силофена… дакле, реч је о 100 одсто природном производу

sapunИако као добро ухлебљен инжењер саобраћаја у „Телекому Србија“, Кикинђанин Жељко Зељковић није морао да размишља о додатном занимању, а камоли о томе да ће последњу деценију да прави сапуне од козјег млека. Ипак, прихватио се овог посла јер није хтео да размишља „шта доноси дан, а шта ноћ“.

Сапуне од свежег, некуваног козјег млека ручно прави по рецептури наших бака и прабака. Благог мириса погодни су за осетљиву и оболелу кожу посебно оних које муче екцем и псоријаза, или су алергични на индустријске сапуне, прича Жељко.

Имао је више разлога за почетак ове готово уникатне производње у Србији: стара рецептура, екцем на рукама који је безуспешно лечен, вишак козјег млека које нико није хтео да откупи, да ли може ручно рађен производ да конкурише индустријском…

Производња сапуна је почела много раније него што је радња 2007. године регистрована, али с малим обимом производње и продајом сапуна на килограм. Жељко производи годишње око 8.000 комада и на велико продаје по свим градовима Србије. Тренутно је у преговорима да извесна количина иде у извоз, у Француску и Грчку. Наш саговорник подсећа да је његов сапун од козјег млека стигао на све континенте захваљујући, пре свега, пријатељима који су их путујући носили са собом.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: