АЛЕКСАНДАР СТЕВАНОВИЋ: Високи порези гуше предузећа

Власницима малих и средњих предузећа саветујем да буду максимално флексибилни и да користе законски систем у своју корист колико год је то могуће, затим да не држе никада „сва јаја у једној корпи“ и да се не презадужују. Изнад свега, већину бих саветовао да пробају да траже своју шансу у пласману робе ван српског тржишта. Конкуренција јесте већа, али можемо бити успешни само ако смо стално у утакмици са најбољима

Александар Стевановић

Постоје три основна проблема предузетника и сектора малих и средњих предузећа (МСП) у Србији: први је прекомерно опорезивање, посебно најнижих плата, други је правна несигурност, односно релативност уговорних обавеза и велике потешкоће када мали желе да наплате нешто од великих, и трећи проблем је једна неразумна регулатива која је у много случајева писана за велике системе, а онда се буквално примењује и на мања предузећа. Док велики могу себи да приуште и цело одељење које би по цео дан телефонирало и слало мејлове рођеној држави, мали на крају, уместо да брину о свом развоју, иновацијама, развоју људских ресурса, брину о томе како да задовоље регулаторне захтеве, а понекад и апетите државне бирократије.

Овако Александар Стевановић, економиста, објашњава који су највећи изазови са којима се тренутно суочава МСП сектор у нашој земљи. У разговору за Економетар он каже да је истраживање које је Унија послодаваца Србије представила 24. марта показало да привредници нису задовољни тиме колико је учињено на смањењу парафискалних намета и најављеном сечом непотребних прописа. Чак и оно што је урађено 2012. и 2013. године сада је у пракси добрим делом поништено и једноставно се чини да држава није довољно искрена у својим намерама.

– Начини лошег државног чињења су многобројни. Привредници су у суштини изузетно свесни ситуације у којој се налази наше друштво и као и увек до сада МСП су много конструктивнији партнер у преговорима него неке друге групе. Они не траже да се у овом моменту кризе смање порески намети, али траже да се макар укину неке процедуре које су потпуно обесмишљавајуће и које узимају много времена, као и да услуге државних органа по својој цени одговарају ономе што се испоручује привреди.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ПОСЛОВАЊА КОМПАНИЈЕ МАРБО ПРОДУКТ Годишње потребно 35.000 тона кромпира за „чипси“
  • ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ПРЕД ЛЕТЊУ ТУРИСТИЧКУ СЕЗОНУ Специјална понуда ”Дунав” путних осигурања
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ПРЕДСЕДНИК САМ НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ У ЉУБЉАНИ, ПОСВЕЋЕНОМ УЛАСКУ СРБИЈЕ У УНИЈУ
  • УДРУЖЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА СРБИЈЕ ДЕВЕТИ ПУТ ДОДЕЉУЈЕ „ЦВЕТ УСПЕХА ЗА ЖЕНУ ЗМАЈА 2015 Расписан конкурс за најбоље предузетнице
  • КАКО СТАБИЛИЗОВАТИ ТРЖИШТЕ МЛЕКА И МЛЕЧНИХ ПРОИЗВОДА У СРБИЈИ Имлек подржава мере Владе
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНО ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Промена као неопходност успешног пословања
  • ФИЛИП КОТЛЕР, КЕВИН ЛЕЈН КЕЛЕР, МАЈА МАРТИНОВИЋ: УПРАВЉАЊЕ МАРКЕТИНГОМ (2) Прилагођавање маркетиншке стратегије
  • Следећи број Економетра излази 7. јула 2015.
Podelite ovaj tekst: